SARTR
0

Dodijeljene nagrade "Grozdanin kikot"

FENA
Međunarodna nagrada za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot”, koja se tradicionalno dodjeljuje u četiri ravnopravne kategorije, uručena je u srijedu navečer na svečanosti u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR).

Priznanje Mostarskog teatra mladih, odnosno Međunarodnu nagradu za doprinos razvoju dramskog odgoja dobili su Bojan Munjin, kazališni kritičar, novinar i kulturni analitičar iz Republike Hrvatske, dr. Vesna Đukić, profesorica na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (Srbija), dr. Aud Berggraf Saebo, profesor dramske pedagogije na Univerzitetu Stavanger (Norveška) te prof. dr. Henryk Jurkowski, akademik iz Varšave (Poljska).

Žiri je dodijelio i jednu specijalnu nagradu Općini Gračanica za "nesebično otvaranje srca i duše Gračanice djeci i mladim ljudima Bosne i Hercegovine", što je u tridesetogodišnjem trajanju značajno doprinijelo razvoju dječijeg teatra u našoj zemlji.

Nominacije je razmatrao žiri u čijem su sastavu - dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić (BiH), teatrolog dr. Radoslav Lazić (Srbija), dramski pedagog Ljubica Beljanski-Ristić (Srbija), reditelj i dramski pedagog Vlado Krušić (RH) i reditelj Sead Đulić (BiH).

Žiri je odluku o dodjeli četiri ravnopravne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja “Grozdanin kikot” donio 22. marta.

Nagrada "Grozdanin kikot" utemeljena je 1996. godine radi afirmiranja povezanost teatra s odgojem te s humanističkim umjetničkim i društvenim angažmanom.

Istovremeno, uručene su i nagrade redakcije Časopisa za dramu, teatar i odgoj "TmačaART", a koje su rezultat opsežno provedene ankete među bh. dramskim umjetnicima , profesorima, pozorišnim kritičarima i studentima dramskih umjetnosti.

Tako je nagrada "Ključ Tmače" za najbolju bh. predstavu nastalu u 2010. godini dodijeljena ravnopravno predstavi "Radnička hronika" po tekstu Petra Mihalovića i u režiji Ane Đorđević (koprodukcija Narodnog pozorišta RS-a Banja Luka i Sterijinog pozorja Novi Sad), te predstavi "Kako sam naučila da vozim" po tekstu Paule Vogel, a u režiji Selme Spahić (produkcija Mostarski teatar mladih).

Nagrada "Ključ Tmače" za najbolju akademsku predstavu pripala je predstavi "Kamenje u njegovim džepovima" po tekstu Marie Jones i u režiji Miloša Paunovića (Akademija umjetnosti Banja Luka).

"Tmačin prsten", nagrada za najbolju žensku ulogu ostvarenu u predstavama nastalim na bh. scenama dodjeljena je ravnopravno Snježani Štikić za ulogu Djevojke u predstavi "Ženidba i udadba", Jovana Sterije Popovića, za koju režiju potpisuje Đurđa Tešić (produkcija Narodno pozorište RS-a Banja Luka), te Almi Terzić za ulogu Mrve u predstavi "Kako sam naučila da vozim", Paule Vogel, u režiji Selme Spahić i produkciji Mostarskog teatra mladih.

Istovremeno, glumici Almi Terzić za spomenutu ulogu dodijeljena je i Godišnja nagrada za najbolje glumačko ostvarenje na Gradskoj sceni "Toni Pehar".

Nagrada "Tmačin prsten" za najbolju mušku ulogu u predstavama nastalim u bh. produkciji za 2010. godinu dodijeljena je glumcu Erminu Bravi za ulogu Pecka u predstavi "Kako sam naučila da vozim"

U čast nagrađenih izvedena je predstava Mostarskog teatra mladih "U traganju za bojom kestena“ po tekstu Safeta Plakala i u režiji Stevana Bodrože.