Kultura
0

Dodijeljene nagrade 12. Sarajevo film festivala

Sarajevo-x.com / SFF
U subotu su dodijeljene nagrade 12. Sarajevo film festivala, a nagradu za najbolji film Takmičarskog programa osvojio je film "Gospođica" režiserke Andreje Štake.

Nagrade Sarajevo Film Festivala 2006.

Takmičarski program – igrani film

Žiri:

• Predsjednica žirija Jasmila Žbanić, rediteljka (Bosna i Hercegovina) • Wouter Barendrecht, osnivač i direktor Fortissimo Film Sales (Holandija) • Jan Cvitkovič, reditelj (Slovenija) • Kim Dong-ho, direktor Pusan International Film Festivala (Koreja) • Jérôme Paillard, direktor Cannes Film Festival Marketa (Francuska)

Srce Sarajeva za najbolji film:

GOSPOĐICA / DAS FRÄULEIN Andrea Štaka Švicarska, Njemačka, Bosna i Hercegovina

Film je putovanje kroz neobični i osjetljivi odnos dvije žene, u kojem one otkrivaju svoje unutrašnje svjetove. Andrea Staka je uspjela kombinovati impresivne glumačke izvedbe, montažu i vizuelni stil.

Novčanu nagradu obezbjeđuje Federalno Ministarstvo kulture i sporta (25,000 €)

Specijalna nagrada žirija:

MAMA I TATA Faruk Lončarević Bosna i Hercegovina

Istinski originalan prvi film koji kombinuje jednu hrabru i nepopulističku temu sa sigurnim i začuđujuće dosljednim filmskim stilom. Faruk Lončarević je talent od koga se dosta može očekivati.

Novčanu nagradu obezbjeđuje francuska modna kreatorka Agnes B. (10,000 €)

Srce Sarajeva za Najbolju glumicu:

Marija Škaričić GOSPOĐICA / DAS FRÄULEIN Režija: Andrea Štaka Švicarska, Njemačka, Bosna i Hercegovina

Nagrada za najbolju glumicu se dodjeljuje Mariji Škaričić za ulogu u filmu Gospođica. Njeno snažno prisustvo u ovom filmu se zasniva na njenom nepredvidivom i nekonvencionalnom emotivnom izrazu.

Novčanu nagradu obezbjeđuje Aerodrom Sarajevo (2,500€)

Srce Sarajeva za Najboljeg glumca:

Rakan Rushaidat SVE DŽABA Režija: Antonio Nuić Hrvatska, BiH, Srbija

Nagradu za najboljeg glumca dobija Rakan Rushaidat za svoju ulogu u filmu Sve džaba, u kojoj je ostvario minimalističku ali ipak upečatljivu glumačku izvedbu. Novčanu nagradu obezbjeđuje DHL (2,500 €)

Special Mention:

PAPIR ĆE BITI PLAV / HIRTIA VA FI ALBASTRA Radu Muntean Rumunija

Ubjedljiv i gotovo dokumentaristički pogled na način na koji pojedinci u društvima u traziciji donose odluke u životu, kao i na posljedice takvih odluka na njih same i na ljude u njihovoj sredini.

Takmičarski program – kratki film

Žiri: • Predsjednica žirija: Valeria Golino, glumica (Italija) • Niki Mossböck, montažerka (Austrija) • Ognjen Sviličić, reditelj i scenarista (Hrvatska)

Srce Sarajeva za Najbolji film:

SRETAN PUT NEDIME Marko Šantić Slovenija

Ovaj film prikazuje snažni sukob između čovjeka i pravila kojih se on mora pridržavati. Priča o granicama između ljudi i načinu na koji te granice utiču na sviju nas. Ovaj film, sa svojom odličnom montažom i glumom, ima univerzalnu ideju i pronalazi put u srca gledatelja.

Novčana nagrada u iznosu 3.000 €

Specijalne plakete žirija:

NIJE DA ZNAM, NEGO JE TAKO Tanja Golić Hrvatska

Film je ogledalo svakog ljubavnog para na svijetu, u kojem svako od nas može naći neko značenje. Film koji uz prelijep ritam i dinamiku na dokumentaristički način prikazuje svađu između muškarca i žene.

MISAO DANA / SKEPSI TIS IMERAS Yiannis Gaitanidis Grčka

Ovaj film zaslužuje posebno priznanje zbog svoje odlične montaže i promjene kadrova. Priča ovog filma postavlja mnoga pitanja, ali na njih ne daje odgovore, tako da svakog gledatelja navodi na razmišljanje.

Novčane nagrade za dvije specijalne plakete žirija obezbjeđuje Coca-Cola HBC B-H d.o.o Sarajevo (po 1.000 €)

Takmičarski program – dokumentarni film

Žiri:

• Predsjednik žirija: Peter Liechti, reditelj (Švicarska) • Anette Olsen, novinarka (Danska) • Irene Bignardi, filmska kritčarka (Italija)

Srce Sarajeva za Najbolji dokumentarni film:

ŠTO SA SOBOM PREKO DANA Ivona Juka Hrvatska

Novčanu nagradu obezbjeđuje The Swiss Federal Department of Foreign Affairs (3.000 €)

Human Rights Award:

VUKOVAR - POSLEDNJI REZ Janko Baljak Srbija

Novčanu nagradu obezbjeđuje The Swiss Federal Department of Foreign Affairs (3.000 €)

Specijalne nagrade Srce Sarajeva:

Mike Leigh, britanski reditelj

Ovogodišnja Specijalna nagrada Srce Sarajeva dodijeljena je eminentnom britanskom filmskom i teatarskom reditelju Mike Leighu za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i podršku u razvoju Sarajevo Film Festivala.

Leigh je igrao ključnu ulogu u stvaranju jakih veza između britanske filmske industrije i našeg regiona pomažući Sarajevo Film Festivalu da potvrdi svoju ulogu glavnog mjesta susreta internacionalnih i regionalnih kinematografija.

Gavrilo Grahovac, ministar kulture i sporta u Vladi FBiH

Specijalna nagrada Srce Sarajeva za izuzetan doprinos razvoju bh. kinematografije i Sarajevo Film Festivala, ove godine dodijeljena je ministru kulture i sporta u Vladi Federacije BiH, Gavrilu Grahovcu.

Ministar Grahovac pokrenuo je rad bh. Fonda za kinematografiju koji je obezbijedio kontinuiran rad bh. filmskih autora i dao priliku mladim autorima da snime svoje filmove koji su u proteklim godinama osvojili prestižne nagrade poput Zlatnog medvjeda, Tigra, Srebrnog leoparda, nagrade EFA...

Više o 12. SFF-u na www.sff.ba.