Prisustvovao Dževad Karahasan
116

Đenova se prisjetila Sarajeva i 44 mjeseca duge opsade

Klix.ba
U Duždevoj palači (Palazzo Ducale) u Đenovi sinoć je organizirana poetska večer posvećena Sarajevu i sjećanju na 44 mjeseca dugu opsadu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U znak sjećanja na 11.541 žrtvu najduže opsade u modernoj povijesti organizirana je kulturna manifestacija kojoj je prisustvovao i istaknuti bh. književnik Dževad Karahasan.

On je kroz razgovor sa Pierom del Giudiceom, talijanskim novinarom i piscem koji je u ratu posjetio Sarajevo, predstavio svoju knjigu koja govori o stradanju glavnog grada BiH i njegovih stanovnika.

U sklopu poetske večeri posvećene Sarajevu glumci iz Mantove su na sceni u Duždevoj palači uprizorili dramski komad Abdulaha Sidrana "U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce".

Talijanski mediji pišu da je Sarajevo stoljećima simbol harmoničnog i plodonosnog suživota između različitih nacionalnosti i religija. Početkom 1992. godine biva izložen divljačkom bombardiranju koje je trajalo 44 mjeseca i odnijelo više od 11.000 života.

Osim ljudskih života, rat je odnio i arhitektonske spomenike, kao što su Gradska biblioteka i Orijentalni institut u kojem je nestala jedna od najbogatijih zbirki orijentalnih rukopisa na svijetu.

Sarajevo je danas grad koji se vraća normalnom životu, sve je više kulturnih događaja i turista koji hrle da upoznaju "balkanski Jerusalem". Glavni grad BiH je na pravom putu da postane ekonomski i kulturni centar ovog dijela svijeta, zaključuju talijanski mediji.