Kultura
0

Despića kuća: Sutra otvaranje izložbe "Ex libris - Prag srce Evrope"

FENA
Ambasada Češke Republike u BiH sutra će zajedno s Muzejom Grada Sarajeva u Despića kući prirediti izložbu "Ex libris – Prag srce Evrope".

Grafike koje će biti izložene čine izbor takmičenja koje je Udruženje kolekcionara i prijatelja ex libris raspisalo za češke i slovačke umjetnike i studente srednjih i visokih škola umjetničkog smjera, povodom izbora Praga za evropski grad kulture u 2000. godini.

Izložba sadrži 72 originalne grafike podijeljene u dvije kategorije – odrasli i studenti, zajedno s onima koji su dobili glavnu nagradu ili počasne diplome.

"Ex libris" je nastalo iz ljubavi čovjeka prema literaturi, prema knjizi. Ex libris, latinski "iz knjige" ili književna oznaka je grafički list koji sadrži ime, grb ili monogram vlasnika, likovni motiv ili drugi oblik koji će izraziti odnos vlasnika prema knjizi.

Ex libris ima svoje početke već u srednjem vijeku. Tokom vremena se mijenjao karakter i od oznake vlasnika knjige je postao objektom kolekcionara. U Češkoj Republici postoji duga i bogata tradicija, o čemu svjedoče imena stvaraoca ili kolekcionara ex libris, za mnoge, čak i bh. slikare i ljubitelje kulture, poznata imena Alfons Mucha, Mikoláš Alš, Jan Zrzavy, Josef Lada, Jiři Trnka i Jan Váchal.

Češko udruženje kolekcionara i prijatelja ex libris djeluje od 1918. godine i sastavnim dijelom njegovih aktivnosti su organiziranje izložbi. Jedna od njih je i izložba "Prag – srce Evrope".

Izložba, koja će biti otvorena u 19.00 sati, bit će postavljena u Sarajevu do 4. augusta, nakon čega putuje u Tuzlu, Maglaj, Banja Luku, Prnjavor i Prijedor, saopćeno je iz češke ambasade u BiH.