Kultura
0

Dani komedije u Centru za kulturu Sarajevo

FENA
Centar za kulturu“Sarajevo“ jedina je institucija u našem gradu koja organizira Dane komedije "Smijeh je lijek".

"Želja nam je da na ovim 18. susretima okupimo na jednom mjestu komedije iz BiH, i podarimo našim sugrađanima smijeha koji nam je tako potreban u našoj svakodnevnici", izjavio je Zijah Sokolović, a navodi se u saopćenju Centra za kulturu Sarajevo.

U osvrtu na predstavu "Međuigre od 00 do 24", Sokolović navodi da ona govori o malim stvarima koje često i nisu komične, a koje čine život te koje korespondiraju s našom opterećenošću civilizacijom i globalizacijom te savremenim načinom življenja.

Predstava "Obično veče" će biti prikazana 2. aprila.

Glumac Milan Lane Gutović jedan je od najpopularnijih glumaca sa prostora Balkana i dobitnik je mnogih priznanja za svoj pozorišni, filmski i televizijski rad. Predstava "Obično veče" je stand-up komedija tokom koje Gutović priča sa publikom o životnim zgodama i nezgodama na način koji publiku tjera na suze od smijeha.

Forma stend up komedije trenutno je vrlo popularna kod nas, a može se s pravom reći da je Gutović jedan od pionira ove forme.

"Stilske vježbe" predstava je svjetskih razmjera. One su najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom zbog čega su uvrštene i u Guinnessovu knjigu kulturnih rekorda.

Roman Stilske vježbe Raymonda Qieneaua svojevremeno je poslužio kao predložak redatelju Tomislavu Radiću za predstavu koju su Pero Kvrgić i Lela Margitić svojom virtuoznošću poveli u svjetsku teatarsku istoriju.

U 'Stilskima' se radi o jednoj običnoj zgodi iz svakodnevnog života koja u tumačenju izvrsnih Pere Kvrgića i Lele Margitić na dvadesetak različitih načina postaje vrhunska komedija, burleska koja oduševljava, mami salve i salve smijeha te oduševljava glumačkom virtuoznošću.

Mogli bismo reći da su Stilske vježbe upravo ono što se naziva čarolijom pozorišta. Zahvaljujući majstorskim glumačkim kreacijama Lele Margitić i Pere Kvrgića, interes publike za ovom predstavom ne jenjava, te ona nekoliko godina sa lakoćom puni dvorane.

U Stilskim vježbama uživa publika svih generacija, a oni koji je još uvijek nisu vidjeli, moći će se uvjeriti u kvalitetu ovog sjajnog djela i otkriti zbog čega je ova predstava stekla kultni status, te se za nju uvijek traži karta više.

Predstava "Ućerivanje“ će biti prikazana 4. aprila.

Navršava se 40 godina od premijere monodrame "Oj živote" bh. glumca i dramskog pisaca Josipa Pejakovića.

Nova predstava "Ućerivanje", može se tretirati i kao drugi dio monodrame "Oj živote". To je potpuno novi tekst. Razlika je i u ambijentu. Poznato je da je junak iz "Oj živote" bio u zatvoru u Foči. Pošto on neće da izađe iz tog zatvora, on napravi novi delikt, tako što je nasrnuo na upravnika zatvora. Ovaj ga spakuje u luđačku košulju i odvede u ludnicu na Sokolac.

"Bosanski lonac“ je predstava koju izvodi Alternativna grupa Rajvosa i to 5 aprila.

Predstava je autorsko djelo Hasana Džafića istaknutog bosanskohercegovačkog dramaturga, koji je više puta nagrađivan za komediografska i scenaristička ostvarenja.

Izvrsna komedija koja na duhovit i zabavan način govori o sukobu novog i starog, starosjediocima i pridošlicama, odnosu grada i sela, političkim igrama...

Pokrovitelj projekta je osnivač JU Centar za kulturu “Sarajevo“, Općina Centar Sarajevo, dok su festival pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.