Teatarski velikan
81

Dan sjećanja na Sulejmana Kupusovića 7. aprila u Narodnom pozorištu Sarajevo

Klix.ba
U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo će 7. aprila u 13 sati biti upriličen umjetnički program povodom rođendana teatarskog velikana Sulejmana Kupusovića, umjetnika, vizionara, reditelja koji je svojim dugogodišnjim i dragocjenim umjetničkim djelovanjem ostavio autentičan i neizbrisiv trag na području pozorišne umjetnosti.

"Na promociji knjige Kupusovićevih kolumni koje su nastale u periodu od 2005. do 2014. godine, sjetit ćemo se njegovih misli, stavova i britke riječi kojom je oštro, nekada i duhovito, analizirao stvarnost u kojoj živimo, a sve sa željom da se uspostavi neko pravednije društvo i bolje mjesto pod suncem za sve nas", saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Izdavač knjige kolumni pod nazivom "Gospodo Bosanci i ostali, debelo smo zaostali" je Kult B, a urednik i priređivač Dževdet Tuzlić.

Nakon promocije knjige, u Galeriji sjećanja Sulejman Kupusović bit će otvorena izložba "Bezvremenski teatarski rukopis – Sulejman Kupusović", a u redovnom večernjem terminu (19:30 sati) na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena komedija "Balkanski špijun u Sarajevu".

"Ogroman umjetnički opus kojim nas je Kupusović zadužio, predstavlja bedem borbe za prave životne vrijednosti vječno utkane u govor teatra, tekst pisca, riječ i izraz glumca, u režiju najvećeg od najvećih, našeg Suleta", navedeno je, između ostalog u saopćenju.

Dževdet Tuzlić je istakako kako je knjiga Kupusovićevih kolumni nastojanje da se njegovi zapisi o umjetnosti, politici, ekologiji, svakodnevici, nastajali tokom skoro 10 posljednjih godina njegovogživota, ponude u širem spektru na jednom mjestu.

"Ostavio nam je uspomene i sjećanja, ostavio svoja djela, predstave i TV serije koje će nastaviti životni put velikog kulturnog zanesenjaka i vizionara. Kao stvaralac, unatoč kontroverzama koje su ga okruživale, unatoč prejakim riječima kojima je želio potaknuti na razmišljanje, na promjenu modela ponašanja pojedinaca i skupina, Kupusović je cijeli svoj život posvetio promicanju umjetnosti i univerzalnih ljudskih vrednota. Utjelovio se kao neizbrisiv trag u savremenoj teatarskoj historiji, a ujedno i kulturnoj historiji Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Bio je žestok kritičar vlasti, ali i stanja svijesti. Trag o tome ostavio je u kolumnama koje je godinama, iz sedmice u sedmicu, ispisivao. Ova knjiga je nastojanje da se njegovi zapisi o umjetnosti, politici, ekologiji, svakodnevici, nastajali tokom skoro 10 posljednjih godina Kupusovićeva života, ponude u širem spektru na jednom mjestu", istakao je Tuzlić.