Ambasada Češke
0

Dan Bohuslava Martinůa u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Ambasada Češke Republike u Sarajevu u utorak, 12. maja 2009. organizuje Dan Bohuslava Martinůa, koji se sastoji od izložbe "Fenomen Martinů" (Galerija IPC, Luledžina 12, od 17.30 sati) koja će predstaviti život i djelo poznatog češkog kompozitora Bohuslava Martinů, te koncerta češkog kvarteta "Ansambl Martinů" koji će izvoditi djela čeških kompozitora Evžena Zámečníka, Bohuslava Martinů, Antonína Dvořáka, Jana Dismasa Zelenke i Otmara Máche u Bošnjačkom institutu, Mula Mustafe Bašeskije 21, od 20 sati.

"Fenomen Martinů" je izložba koja nudi sveobuhvatan pogled na izuzetnu figuru u međunarodnoj muzičkoj povijesti. Češki kompozitor Bohuslav Martinů (1890 -1959) je bio jedan od važnih predstavnika muzičke avangarde u 20. stoljeću.

Povodom pedesete godišnjice njegove smrti, Češki muzej muzike u Pragu je pripremio izložbu koja sadrži širok izbor eksponata iz oblasti muzike, likovne umjetnosti i kazališta. Ova dinamično zamišljena izložba se bazira na zanimljivom životu kompozitora i fenomenalnim djelima, ali i na prikazu njegovog teatarskog rada.

Izložba je u Sarajevu organizirana u saradnji Ambasade Češke Republike u Sarajevu i međunarodnog kulturnog festivala "Sarajevska zima". Tokom mjeseca juna će biti predstavljena također u Banjoj Luci u saradnji sa Češkom besedom Banja Luka.

"Ansamble Martinů" predstavlja Miroslav Matějka (flauta, umjetnički voditelj), Radka Preislerová (violina), Kristína Janičkovičová (violončelo) i Štěpán Kos (klavir). Ansambl je pozivan i nastupa na brojnim velikim muzičkim festivalima u Češkoj i u inostranstvu. Uz tradicionalni repertoar iz perioda od 18. do 20. stoljeća (uključujući Dvořáka, Beethovena, Ravela), grupa se fokusirala na muziku Bohuslava Martinůa i na djela savremenih čeških kompozitora za klavirski kvartet ili klavirski trio i flautu.

Koncert je u Sarajeva organiziran u saradnji Ambasade Češke Republike u Sarajevu i Bošnjačkog instituta, i uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike i gradonačelnika Praga. Ansambl Martinů će nastupiti još u ponedjelak 11. maja 2009. godine u gymnaziji u Cazinu i u četvrtak 14. maja 2009. godine u Banskom Dvoru u Banjoj Luci.