Kultura
0

Buybookova čitaonica: Budale srljaju tamo gdje pametni neće

Sarajevo-x.com
Sarajevo-x.com portal i izdavačka kuća Buybook Vas sa zadovoljstvom obavještavaju da počinje ciklus predstavljanja Buybookovih izdanja u sklopu dosadašnje rubrike "Čitaonica". Ovaj put Vam predstavljamo knjigu "Budale srljaju tamo gdje se anđeli boje kročiti", autora Billa Cartera. Riječ je o djelu koje se tiče svih nas. Zašto je to tako možete pročitati u nastavku članka.

"Budale srljaju tamo gdje se anđeli boje kročiti" je knjiga o ratu u BiH. Dijeleći Carterov svijet, onakav kakav je bio u opkoljenom Sarajevu, susrećemo čovjeka koji obnavljala porušene ostatke sebe i svoga identiteta u najneobičnijem od svih ambijenata na svijetu.

Tokom svog boravka u Bosni, Carter se sprijatelji sa umjetnicima iz Sarajeva, te se skupa sa njima bori za opstanak u gradu u kojem nedostaje i hrane i vode; u gradu u kojem se svaki dan susrećete sa smrću, ali i gradu u kojem život, ljubav i smijeh odjekuju skupa. Tuga, determiniranost i humor određene skupine ljudi, koja živi u najgorem mogućem vremenu, omogućit će Carteru da pronađe put do vlastitog oporavka. Kako bi podijelio poruku te grupe ljudi, Carter poduzima još jedan nevjerovatan korak – stupa u kontakt sa poznatim rock bandom U2 koji će mu omogućiti da prenese poruku Sarajlija ostatku svijeta. Događaji koji slijede će znatno utjecati na tok rata i svijest Zapada o njemu.

[SLIKA]2[/SLIKA]

"Budale srljaju tamo gdje se anđeli boje kročiti" nas vodi na jako uzbudljivo emotivno putovanje od Aljaske do Dablina, do Los Angelesa, do Sarajeva i nazad dok Carter pokušava naći odgovore na pitanja za koja nije ni znao da ih ima. Zanimljiva, humoristična priča puna nade, i na momente gotovo van granica vjerovatnog, ova je knjiga krajnje istinita.

[SLIKA]1[/SLIKA] Bill Carter

O autoru:

Bill Carter je u zadnjih 15 godina proputovao preko 45 zemalja. Radio je kao učitelj, ribar, asistent režije, fotograf, konobar i pisac. Režiser je dokumentarnog filma Miss Sarajevo, za koji je Bono Vox napisao poznatu muzičku temu i producirao ga. Pisao je za Rolling Stone, Men’s Journal, Gear and Spin magazine. Režirao je kratki dokumentarni film o američkoj pjevačici Emmylou Harris, te dokumentarne film o bendu Calexico i Lance Armstrongu.

Drugi o knjizi:

"Danteov Pakao za MTV generaciju! Takav je vodič Bill Carter postao kroz pakao Sarajeva tokom rata u Bosni. Začuđujuće i inspirativno pronašao je baš tamo komadić raja." Bono Vox

"'Budale srljaju…' je potpuno zadivljujuća knjiga, memoari mladog čovjeka, napisani iz potrebe, tog jedinog istinskog razloga da se knjiga napiše. Neke stranice spržit će vaše prste, ali je patnja ublažena lucidnošću proze. To su sjećanja grandioznih dimenzija čija će svijest postati dio vašeg života." Jim Harrison

Bill Carter "Budale srljaju tamo gdje se anđeli boje kročiti"

Izdavač: Buybook Godina izdanja: 2005. www.buybook.ba