Kultura
22

Busuladžić: Moja ostavka nije produkt negativnih, već pozitivnih osjećaja i namjera

FENA
Adnan Busuladžić (Foto: Klix.ba)
Adnan Busuladžić (Foto: Klix.ba)
Moja ostavka nije produkt nikakvih negativnih, nego upravo pozitivnih osjećaja i namjera. Cijelo vrijeme sam zaista bio u jednoj moralnoj klopci, ostaviti instituciju prepuštenu samu sebi ili ostati sa radnicima do kraja. Mislim da sam ostao do kraja. Ta ostavka ne znači moj sutrašnji odlazak, tu ima još jako puno posla dok se stvari promijene. Ali ovo je prvi korak ka normalizaciji stanja - kazao je Feni Adnan Busuladžić, dosadašnji direktor Zemaljskog muzeja BiH koji je na današnjem otvaranju ove institucije podnio pismenu ostavku na tu funkciju.

Smatra najvažnijim da su nadležni shvatili kako muzej mora biti na nekom budžetskom sistemu te da je Zemaljski muzej BiH dobio novac dostatan za godinu dana normalnog funkcioniranja današnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju.

  • Nije ovo ništa tragično niti posebno, život ide dalje. Moj motiv je bila borba za instituciju i ljude, te mislim da sam u velikoj mjeri u tome i uspio, barem u osnovnim stvarima, a to su prvenstveno redovne plaće za uposlene - kazao je on.

Busuladžić podvlači da će pomoći nadležnim vlastima i Ministarstvu civilnih poslova te ministru Adilu Osmanoviću da se pitanja oko Zemaljskog muzeja BiH konsolidiraju i završe do kraja, za šta je sam optimista.

Naglašava da je dogovor oko finansiranja maksimum koji se u datom momentu mogao postići. Dodaje da je ministar Osmanović učinio sve da napravi iskorak i uložio ogromnu energiju u ovo pitanje, uz ocjenu da će budućnost pokazati kako će se cijeli proces dalje odvijati.

Mišljenja je da stvari ne treba prejudicirati, te da će biti potrebno puno političke i pravne umješnosti da se stvar dovede do kraja. Nakon otvaranja muzeja, uslijedit će proces imenovanja novih upravnih odbora za svih sedam institucija kulture od državnog značaja.

  • Ja sam primarno po zanimanju kustos arheolog, historičar antičar. Prema tome, muzej je moj život i moje opredjeljenje te moja konekcija sa Zemaljskim muzejom apsolutno je neupitna dok živim - zaključio je Busuladžić, koji će ovu muzejsku instituciju i dalje voditi dok ne budu riješene sve procedure oko imenovanja te ostala pitanja od značaja za normalan rad muzeja.