Susret pozorišta lutaka
21

Bugojno je 15. i 16. septembra domaćin najstarijeg lutkarskog festivala u BiH

L. K.
Bugojno je u periodu od 15. do 16. septembra 2020. godine domaćin najstarijeg lutkarskog festivala u Bosni i Hercegovini - Susreta pozorišta lutaka BiH.

Ovo je itekako značajan festival sa dugom tradicijom i misijom da omogući profesionalnim lutkarima iz BiH da u ugodnim i prijateljskim uslovima prezentiraju svoje najbolje predstave i razmjene iskustva.

Susret pozorišta lutaka BiH je najstariji lutkarski festival u BiH. Prvi Susret je održan u Mostaru 1971. godine.

Narednih nekoliko godina Susret mijenja svake godine grada domaćina i održava se u: Banja Luci, Brčkom, Bihaću, Rudom i Sarajevu, da bi od 1977. godine stalni domaćin Susreta bilo Bugojno. Uspostavljanjem Bijenala jugoslovenskog lutkarstva (1979. godine), Susret se održava bijenalno od 1980 godine.

Uslijed trenutne situacije sa pandemijom COVID-19 festival je skraćen na samo dva dana, međutim program je svakako itekako bogat.

Organizator susreta je Kulturno sportski centar Bugojno, a ove godine će biti domaćin mnogim poznatim i rado viđenim licima u pozorišnoj umjetnosti i lutkarstvu kao što su: Strajo Krsmanović, Dubravka Zrnčić-Kulenović, Ljubica Ostojić itd.