Kultura
0

Brojne festivalske aktivnosti SFF-a

FENA
Aktivnosti koje prate stvaranje Sarajevo film festivala (SFF) najavljene su danas na pres-konferenciji u Sarajevu.

O njima su govorili direktor SFF-a Miro Purivatra, izvršna direktorica Festivala Emina Ganić, selektorka Regionalnih programa Elma Tataragić i uime projekta Cine Link Jovan Marijanović.

-Projekt Cine Link jedan je od najznačjnijih festivalskih projekata imajući u vidu da se na Cine Marketu tokom trajanja SFF-a stvaraju brojni poslovni i umjetnički kontakti.

Marijanović, koji je ove godine između ostalih boravio i na Roterdamskom festivalu, kazao je kako je taj festival "iskorišten" za traženje novih projekata, ali i partnera.

Tako će novi partner Cine Linka u okviru inicijative "zemlja partner" biti Cine-Regio, evropska mreža regionalnih filmskih fondova. Na ovaj način SFF ne dobija jednu zemlju partnera nego 22 regionalna fonda iz 12 zemalja.

Elma Tataragić je govorila o Budimpeštanskom festivalu kao jednom od najjačih nacionalnih festivala u regiji, te najavila mogućnost prikazivanja dva filma iz mađarske filmske produkcije na SFF-u.

Emina Ganić je istakla poslovnu stranu filmskih festivala u svijetu, uz opasku da je festival godišnji projekt, tj. da se festival priprema godinu dana, što naravno podrazumijeva brojne kontakte, gostovanja, upoznavanja s autorima, partnerima...Ona je također istakla da ulazak filmova i autora iz regije na SFF predstavlja značajne korke za daljnje predstavljanje. Tako se ne samo mladi i ostali autori imaju priliku predstaviti na SFF-u nego to je i prilika za prezentaciju nacionalnih kinematografija.

Direktor Purivatra je kazao da je SFF više od onoga što se vidi, tj. da Festival nije samo devetodnevna smotra filmova. Kada je riječ o Cine Linku on je naglasio da je ovim projektom na razne načine, uz pomoć partnera uloženo više od miliom eura u regionalnu filmsku industriju.

Novost kada je riječ o Regionalnom programu je da će od 2008. godine i Austrija biti u Takmičarskom programu festivala.

Tako će u sklopu ovogodišnjeg SFF-a biti upriličen "Austrijski dan" na kojem će biti prikazan jedan film iz novije produkcije ove zemlje, uz prisustvo predstavnika najznačajnijih filmskih fondova, producenata te medija. Purivatra je istakao da Austrija ima jaku kinematografiju i želi proširiti svoje tržište.

Ukazano je i na teškoće evropskog filma kada je riječ o distribuciji u kina koja su preplavljena američkom filmskom industrijom.

Jovan Marijanović je istakao da i tu dolazi do promjena aktivnim uključenjem Euromagea-distributerske mreže.

Za sada rješenje je prikazivanje ovih filmova na TV ekranima, a da bi Festival tokom kojeg se mogu vidjeti filmovi iz Rumunije, Mađarske, Slovačke i drugih zemalja imao i neki veći utjecaj Purivatra kaže kako je potrebno da u Sarajevu postoje multipleks kina koja bi bila spremna rizikovati s ovim filmovima.