Sarajevski dani poezije
0

"Bosanski stećak" dobio američki pjesnik Charles Simić

FENA
(Foto: Edin Puzić/Fotoservis)
U okviru kulturne manifestacije "Sarajevski dani poezije" član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uručio je u petak uvečer priznanje "Bosanski stećak" američkom pjesniku Charlesu Simiću. Na prigodnoj svečanosti upriličenoj tim povodom u rezidenciji "Konak" Izetbegović je čestitao ovogodišnjem dobitniku, organizatoru manifestacije što je prepoznao književne vrijednosti Čarlsa Simića, kao i svim pjesnicima koji kroz svoja djela ističu smisao i vrednote života.

On je naglasio da bi, da nije pjesnika, dio tih vrijednosti nama - običnim smrtnicima ostao nedostupan.

Ovogodišnji dobitnik priznanja "Bosanski stećak" Charles Simić izrazio je radost zbog priznanja koje je dobio, te ljubav koju osjeća za Sarajevo i njegove građane.

On je čitao svoju poeziju, a pjesničke prijevode dobitnika "Stećka" govorio je glumac Izudin Bajrović.

Priznanje "Bosanski stećak" dodjeljuje se od 1999. u okviru manifestacije "Sarajevski dani poezije", a dosad je to priznanje primilo 12 stvaralaca iz BiH i inozemstva.

Američki pjesnik i esejista srpskog porijekla, Charles Simić rođen je u Beogradu 1938. godine. Jedan je od vodećih savremenih svjetskih pjesnika i esejista, te dobitnik najvažnijih priznanja za poeziju, a djela su mu prevedena na svjetske jezike.

Obrazloženje priznanja "Bosanski stećak" za 2011. godinu pročitao je predsjednik Organizacionog odbora 50. Sarajevskih dana poezije Hadžem Hajdarević. U večerašnjem programu sudjelovali su i neki od dosadašnjih dobitnika "Stećka", dok je za muzički dio bio zadužen Vlado Kreslin iz Slovenije.