Posljednji MESS Forum
0

Bojčev: U Makedoniji nema mjesta za dramskog pisca

Klix.ba
"Savremeni dramski tekst u tranziciji“ bila je tema posljednjeg MESS Foruma koji se održao u prostoru Art kina Kriterion.

Gosti Foruma bili su dramski pisci/spisateljice Mark Ravenhill, Ljubica Ostojić, Liljana Mazov, Almir Imširević, Refet Abazi i Hristo Bojčev. Studenti i polaznici radionice za dramske pisce Marka Ravenhilla također su bili učesnici Foruma. U fokusu je diskusije je bio razgovor o kniževnim potencijalima tranzicijske Evrope.

"Ono što je upečateljivo jeste što imamo toliko mladih ljudi koji žele pisati dramski tekst. Bitno je i da imamo mnogo mladih žena koje žele pisati, tako da je budućnost dramskog teksta u ženskom rodu“, istakao je Ravenhill.

U svom obraćanju učesnicima MESS Foruma pisac Almir Imširević istakao je da lakše prevazilazi probleme sa tranzicijom u susretu sa evropskim piscima, a da je u samoj Evropi omiljen, ali ne i igran, poštovan i promatran kao musliman sa kojim se može pričati o stanju islama u svijetu, što je po Imšireviću degutantno.

Pored toga Imširević se reflektirao i na angažiranu umjetnost kazavši, kako mu je muka od tog angažmana gdje tri maske treba prepoznati kao tročlano predsjedništvo. Sa druge strane, reklo bi se kako bosanskohercegovački teatar i nije toliko suspregnut kao makedonski, gdje su čak i kulturni radniciti koji putem predstava vrše predizborne kamapanje. Teatar u Makedoniji nema nezavisne produkcije.

Još zastrašujuće stanje sa dramskim piscima predstavio je u svom obraćanju Hristo Bojčev koji je istakao kako nema mjesta za dramskog pisca u njegovoj domovini, želeći time zapravo naglasiti izričitu potrebu za istima i insistirajući na još zahtjevnijim i angažiranijim tekstovima u svojoj zemlji.

Iz publike, među rijetkima koji su bili spremni govoriti, čulo se razmišljanje Tanje Šljivar koja je po pitanju mjesta dramskog pisca istakla svoj stav kako je problem i u ustrojstvu obrszovnog sistema, te je ponudila i zanimljivo rješenje za afirmaciju dramskih pisaca, predlažući javno čitanje teksta na mjestima gdje je prisutan određen broj kulturnog miljea.

Opći zaključak sa današnjeg zadnjeg MESS Foruma jeste da je pitanje dramskog pisca u tranziciji, zapravo njegov položaj u šakama vlasti, ili lažnih mecena koji su opet neminovno predstavnici političkih sistema, ili pak u šakama vlastitih nemogućnosti za daljnju promociju, osuđen jedino na pisanje i slaganje tekstova u police vlastite biblioteke.

Ovo je bio i posljednji Forum 52. Festivala MESS koji je imao ulogu platforme za javni i kritički dijalog o temama i problemima iz našeg društva, a koje se provlače i kroz predstave iz programa ovogodišnjeg Festivala, saopćeno je iz MESS-a.