Kultura
0

Bh. umjetnici se predstavili na XIII bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana

FENA
U Bariju se već peti dan realizira XIII bijenale mladih umjetnika Evrope i Mediterana koje okuplja umjetnike iz 46 zemalja, među kojima i one iz BiH.

Na ovoj se manifestaciji svakodnevno održavaju radionice, susreti te konferencije u čijem radu učestvuju i predstavnici BiH.

Workshopovi koje je organizirao Međunarodni centar za mir Sarajevo (IPC) u okviru priprema za Bijenale bit će predstavljeni danas i sutra, saopćeno je iz IPC-a.

Riječ je o dva Workshopa - "Sarajevo, neki drugi grad- Puglia-Sarajevo" i "Muzika Mediterana".

U okviru njih će umjetnici BiH, Italije, Makedonije, San Marina, Danske, Egipta i Slovenije predstaviti rezultate rada u Sarajevu.

U jednom od najznačajnijih izložbenih paviljona Fiere del Levante u Bariju, predstavljeni su radovi bh. arhitektica Senke Ibrišimbegović, Nermine Zagore, Dine Šamić i Armine Pilav, zatim likovnih umjetnika Ervina Babića, Adle Isanović, Maje Rubinić, Emine Kujundžić, Tatjane Vidojević-Babić te modnog kreatora Adnana Čorambegića.

Na glavnom stageu nastupila je i bh. grupa The Last Location, dok će se 27. juna predstaviti i grupa Euthanasia.

Isti će dan biti predstavljen i rad pjesnikinje Emine Džaferović.

Umjetnici iz BiH izazvali su veliku pažnju kolega i publike, te su dali veliki broj intervjua za različite medije.

Predsjednik IPC-a te prvi predsjednik i osnivač Asocijacije Bijenala Ibrahim Spahić učestvovao je u radu Generalne skupštine Asocijacije Bijenala u čije je članstvo primljeno Ministarstvo kulture Crne Gore i Siracuse.

Donesena je i odluka da se sljedeće Bijenale u Skoplju održi od 3. do 13. septembra naredne godine.

Organizatori Bijenala u Pugliji istakli su važan doprinos zajedničkog rada Sarajeva, Skoplja i Puglie u pripremi i realizaciji ovogodišnjeg Bijenala.