Haris Pašović
0

"Bešlagić se treba izviniti zbog poređenja parlamenta s pozorištem"

FENA
Haris Pašović
Haris Pašović
Reditelj i direktor East West Centra Haris Pašović danas je uime tog teatarskog centra zatražio hitno izvinjenje poslanika Parlamentarne skupštine BiH Selima Bešlagića zbog njegove izjave da bh. državni parlament "sve više liči na pozorište i cirkus".

U saopćenju za javnost East West Centra ocjenjuje se da je to poređenje s dražavnim parlamentom BiH u negativnom kontekstu po umjetnost uznemirujuće i veoma uvredljivo.

"Teatar i cirkus su plemenite umjetnosti stare koliko i čovječanstvo i učinile su u historiji, a i čine i danas, da milijarde ljudi žive bolje i da budu sretnije. Državni parlament BiH je nesposoban, zemlja propada, vlada nezaposlenost, siromaštvo, jedini smo u Evropi koji ne mogu putovati bez viza, bh. građani su poniženi i nesretni", navodi se u saopćenju.

Iz East West Centra podsjećaju da su teatar i cirkus dali velikane kojima se ponosi ljudska vrsta, kao što su Šekspir, Molijer, Verdi, Čehov i Laliberte, te da su oni samo neki među hiljadama brilijantnih umova iz predstavljačkih umjetnosti.

U ovom centru naglašavaju da bh. državni parlament nije dao nijednog vizionara ili mislioca.

"Šokantno je da poslanik Selim Bešlagić poredi katastrofalno neuspješni državni parlament BiH s drevnim umjetnostima teatra i cirkusa. On time iskazuje svoje raskošno nezpoznavanje kulture. Njemu je poznato da živimo u zemlji u kojoj vlast zatvara pozorišta. Da li ovom izjavom poslanik Bešlagić hoće da najavi gašenje bh. državnog parlamenta?", istaknuo je Haris Pašović u ovom reagiranju.