Kultura
0

Bečki filmski festival "Viennale 2007“

Sarajevo-x.com
U Beču će se od 19. do 31. oktobra održati međunarodni filmski festival "Viennale 2007“. Ove godine će ljubitelji filma u glavnom gradu Austrije imati priliku da pogledaju čak 300 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz cijelog svijeta.

Festival će otvoriti klasik "Klute“. Glavnu ulogu u filmu, za koju je dobila i Oskara, tumači Jane Fonda, a lično će prisustvovati otvorenju Bečkog filmskog festivala.

Među austrijskim ostvarenjima naći će se filmovi poznatih austrijskih redatelja Hansa Weingartnera, Petera Kerna te film "Import Export“ Ulricha Seidela koji je ovog ljeta prikazan na 13. SFF-u, a našao se i na repertoaru Filmskog festivala u Kanu.

S velikim interesovanjem se u Beču također iščekuje pobjednički film dotičnog festivala "Četiri mjeseca, tri sedmice, dva dana“ rumunskog rezisera Cristiana Mungiua.

U filmovima američke produkcije će se na velikom platnu naći poznati glumci poput Georgea Clooneya i Julianne Moore, a među dokumentarcima se naročito može izdvojiti "State Legislature“ – Frederick Wiseman prikaz američke demokratije.

Jedan od specijalnih programa ovogodišnjeg "Viennala“ stoji u znaku feminizma. Naime, u fokusu su radovi tri redateljice, Amerikanke Setephanie Rothman i Nina Menkes, te francuske režiserke Pacale Ferran.