Kultura
0

Bal bečke opere popunjen i pored krize

FENA
Pedeset i treći po redu Bal bečke opere, koji će se održati 19. februara, već je popunjen uprkos financijskoj krizi, naglasila je organizatorica Desiree Treichl-Stuergh na konferenciji za štampu održanoj u četvrtak.

"Sve ulaznice za bal su već prodate. Bal ima dugu tradiciju i preživio je već nekoliko kriza", izjavila je Treichl-Stuergkh.

Nekoliko direktora banaka i osiguravajućih društava je odustalo od učestvovanja u ovom kulturnom događaju, najvažnijem u bečkom mondenom životu.

Svake godine, bal okupi oko 5.000 zvanica iz cijelog svijeta u građevini iz 19. stoljeća smještenoj na bulevaru Ring u centru grada.

Najmanje dvije banke, Volksbank i banka Constantia, vratile su svoje lože.

Suma koju treba uplatiti da bi se dobio taj privilegirani prostor penje se ove godine na 42.000 eura, dok će se ostale lože zakupljivati za 17.000 eura.

Nakon američke glumice Teri Hatcher prošle godine, jedna druga zvijezda "Očajnih kućanica", Nicolette Sheridan, bit će domaćica narednog mjeseca i dat će glamurozan izgled vrlo klasičnoj manifestaciji koju tradicionalno otvara valcer "Na lijepom plavom Dunavu" Johanna Straussa sina.