Kultura
12

Armand Assante na crvenom tepihu: Velika je čast biti pozvan na SFF

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pretposljednje večeri 19. Sarajevo Film Festivala, uprkos kiši, crvenim tepihom prošetli su slavni holivudski glumac Armand Assante, reditelj Ante Novaković, čuvena čelistica Ana Rucner te ekipa rumunskog filma "Vuk" koji se prikazuje u okviru Takmičarskog programa.

Ante Novaković je reditelj porijeklom iz Hrvatske, čiji je film "Vadiona" prikazan na ovogodišnjem SFF-u u sklopu projekcije Novi kratki tokovi, a u kojem glavnu ulogu tumači slavni holivudski glumac Armand Assante.

"Počatsvovan sam što sam u Sarajevu i time što sam dio ovog fetsivala. Sretan sam što je moj film prikazan u Sarajevu i nadam se da su ljudi uživali u njemu", kazao je Novaković istakavši da je tokom SFF pogledao film "S mamom" u kojem glumi Branko Đurić te da je bio oduševljen.

Glumac Armand Assante već nekoliko dana boravi u Sarajevu i istakao je da je oduševljen glavnim gradom BiH.

"Vrlo sam zahvalan što sam pozvan na SFF. Velika je čast biti na festivalu koji ima tako veliku reputaciju širom svijeta", kazao je Assante koji je otkrio da trenutno koproducira dva filma, jedan iz Argentine, drugi iz Kazahstana.

Čelistica Ana Rucner večeras će u BKC-u održati koncert, a kako je istakla super joj je u Sarajevu i voli doći u glavni grad BiH.

"Zrak je topao, a ćevapi super", kazala je kroz smijeh.

Crvenim tepihom su prošetali i članovi nekoliko žirija, koji su, kako su istakli, već obavili svoje zadatke.

Mladen MIljanović, član žirija Takmičarskog programa za kratki igrani film kazao je da su već odabrali pobjednika u toj kategoriji i da, računajući na kredibiltet SFF-a, ta nagrada će reditelju koji je dobije biti potvrda kvaliteta i potencijala.

Hrvatska glumica Leona Paraminski, članica žirija za nominaciju sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2013. u kategoriji Kratki film, istakla je da su svi filmovi bili sjajni, ali ipak su se za jedan morali odlučiti.

Bogdan Mustata, reditelj filma "Vuk", koji je u Berlinu dobio Zlatnog medvjeda istakao je da u Srajevu nije zbog nagrade. Njegov film će biti prikazan kao posljednji u okviru Takmičarskog programa ovogidšnjeg SFF-a, te je Mustata istakao da je jako nervozan.

"U Sarajevu nisam zbog nagrade, već zbog premijere filma", istakao je. Glumica u tom filmu Ada Condeescu također je dodala da o nagradi Srce Sarajeva i ne razmišljaju jer su previše uzbuđeni zbog toga što će i oni prvi put pogledati svoj film na velikom platnu.

Podsjetimo, sutra je posljednji dan ovogodišnjeg SFF-a kada ćemo saznati koji filmovi, reditelji i glumic su zaslužili da budu nagrađeni.