Podignute iz pepela
0

FOTO / Arheolozi od 27.000 dijelova sastavili 60 umjetnina

Sarajevo-x.com
Foto: France24
Foto: France24
Berlinski arheološki muzej Tell Halaf razoren je tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu. Tada su uništena brojna nacionalna blaga, među kojima i statue stare preko 3.000 godina, koje su bile doslovno razbijene u paramparčad. Međutim, arheolozi su uspjeli sastaviti 60 artefakata, koji će biti ponovo izloženi u muzeju.

Devet godina je bilo potrebno da se iz 27.000 dijelova nađenih u ruševinama muzeja sastavi 60 umjetnina. Sada će antičko blago, koje uglavnom potječe iz civilizacije Aramejaca, biti ponovo izloženo u berlinskom muzeju, objavile su strane agencije.

Na poslovima ponovnog sklapanja umjetnina uništenih prije 70 godina u Drugom svjetskom ratu radi mali tim stručnih ljudi.

"Obnovili smo preko 90 posto artefakata iz muzeja Tell Halkaf. Od 27.000 fragmenata ostalo nam je 2.000", kazao je arheolog Lutz Martin.

Zgrada muzeja je bombardovana u novembru 1943. godine. Izgorjeli su svi predmeti od drveta i gipsa, a stradali su čak i kameni kipovi.

"U muzeju je temperatura bila 1.000 stepeni Celzijusa, i kada je vatra gašena hladnom vodom kamenje je doslovno počelo da eksplodira", kazala je Kristen Drueppel, iz Zavoda za mineralogiju pri Univerzitetu tehnologije u Berlinu.

Drueppelova je istakla i to kako je sastavljanje kamenih ostataka zapravo bio pravi tehnički izazov.

"Najprije smo mislili da će moći rekonstrisati samo veće kamene komade, pa smo počeli s radom na velikim kamenim lavovima koji su stajali ispred zgrade muzeja", kazao je Martin, dok je voditelj projekta Stefan Geismeier dodao kako uopće nisu mogli pretpostaviti koliko će artefakata uspjeti sklopiti jer nisu znali koliko je dijelova ostalo u ruševinama muzeja.

Foto: Frrance24
Foto: Frrance24
Ipak, mali, ali stručni tim, uspio je složiti veliku slagalicu. Nije bilo lako jer su neki komadi tako mali, baš poput nokta, dok su neki teški i preko jedne tone. Naravno, bilo je zabuna… Tako su greškom zamijenili zadnje noge lava i lavice, mučili se sklopiti kip božice razbijen u 1.800 komada, no na kraju su uspjeli.

Svi obnovljeni radovi bit će postavljeni na izložbi u muzeju Pergamon u Berlinu u januru 2011. godine.