Počeo Festival američke kulture
176

FOTO+VIDEO / Ansambl Step Afrika! donio dašak crnog kontinenta u Sarajevo

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Fantastičnim nastupom plesnog afroameričkog ansambla iz Washingtona "Step Afrika" večeras je u BKC-u zvanično otvoren Festival američke kulture "Domovina ljudi različitog porijekla" čiji je organizator Ambasada SAD-a u BiH.

"Step Afrika" je zvanični izaslanik kulture State Departmenta i do sada su nastupali u gotovo svim dijelovima svijeta. Njihov nastup je svojevrsni spoj predstave, baleta, bubnjeva i stepa, a nastup je interaktivan, naime, publika je svo vrijeme aktivan učesnik događanja na pozornici.

Ovaj jedinstveni ansambl i spoj različitih stilova nastao je u afroameričkim univerzitetskim kampusima i ogledalo je živog američkog duha.

Prisutne u do posljednjeg mjesta popunjenom BKC-u pozdravili su direktor BKC-a Marijo Pejić i ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Pejić je istakao da je ideja multikulturalnosti ideja vodilja BKC-a te da je stoga s radošću prihvatio partnerstvo s Ambasadom SAD-a u BiH u organiziranju ovog večerašnjeg događaja.

Moon je najavio 16 događaja koji će u narednih pet dana biti predstavljeni bh. publici u okviru Festivala.

"Svi ovi događaji dat će dovoljno dokaza o multikulturalnosti SAD-a", rekao je Moon.

Festival će trajati do 22. aprila, a uključivat će, između ostalog, takmičenje iz "spelovanja" za osnovce iz BiH, projekciju filma "Loraks", muzički performans "Igman Mountain", nastupe stand-up komičara, itd.