Udar na kulturu
160

Anila Gajević o korona-zakonu: Skandalozno je odsustvo sluha za kulturnu industriju

E. Sk.
Pojavom pandemije koronavirusa sve je stalo. Odjednom više nije bilo koncerata, predstava, nikakvih javnih dešavanja... Međutim, estradni i kulturni umjetnici pronašli su način da dođu do publike pa su tako često održavali koncerte online, a na isti način prikazivane su i predstave.

Anilu Gajević, direktoricu Casting i talent agencije Zona koja zastupa glumce iz BiH, ali i zemalja regiona te Bugarske, Italije i Turske, pitali smo da li nam je to budućnost te koliko se pandemija koronavirusa odrazila na njen, ali i na posao glumaca.

"Iskreno se nadam da nam to nije budućnost. Svi umjetnici žive za publiku i žive od publike, odnosno svog rada. Oni su u to teško doba, umjesto depresije, izabrali da na pandemiju odgovore na kreativan način i time olakšaju sebi, ali i svojoj publici", kazala je.

Pandemija se, priznaje nam, odrazila i na njen posao. Snimanja, koja su bila u toku, su prekinuta, neki od povratnih poziva na koje su trebali da idu glumci, kao što je jedan veliki projekt u Italiji, otkazani su, priča nam Anila. Ipak...

"Ako ništa, u aprilu smo uživali u plodovima svog rada, emitovane su dvije TV serije na kojima smo radili prošle godine, obje za britanski 'Sky'. Lijepo je bilo vidjeti, između ostalih naših klijenata, i bh. glumce Armina Omerovića, Ivu Krešića i Semira Krivića u seriji 'Strike Back' te mladog glumca s Kosova Florista Bajgoru koji se pojavio u pilotu nove serije 'Gangs of London'. Nastojala sam uspostaviti neke nove kontakte pa sam, nakon dugogodišnje saradnje s turskim glumcima, nedavno imala online konferenciju s ruskim glumcima, što će sigurno doprinijeti širenju naše glumačke baze", govori Gajević.

Komentirala je i činjenicu da je korona-zakon u Federaciji BIH smanjio budžet za kulturu i sport za 40 posto.

"Nažalost, to me ne čudi jer je i ranijih godina kultura ispaštala u raznim rebalansima budžeta. Skandalozno je odsustvo sluha za kulturnu industriju koja je toliko pretrpjela, naročito kada je u pitanju privatni sektor te slobodni umjetnici i kulturni djelatnici koji su angažovani po osnovu ugovora o djelu. Možda su malo u prednosti budžetski korisnici, ali umanjena sredstva za kulturu sigurno će pogoditi i njih. Neka su strukovna udruženja, vidim, već reagirala na te najave pa se nadam da će biti sluha u nadležnim ministarstvima širom BiH. Željela bih da naglasim iz svog domena da već treći mjesec filmske i TV produkcije ne rade, da nijedno snimanje nije obavljeno u tom periodu, te da su prihodi kod većine u odnosu na prošlu godinu pali za 80 pa i 100 posto. Puno će vremena i rada trebati da se taj gubitak nadoknadi", priznaje Gajević.

Na pitanje jesmo li nešto naučili iz pandemije, može li se život vratiti u normalu ili je trenutno stanje "hvatanje za slamku", Gajević ističe da je lijepo ponovo vidjeti ljude na ulicama Sarajeva i imati osjećaj da se stvari vraćaju u normalu.

"Ipak mislim da će posljedice biti velike, ne samo u ekonomskom smislu, nego će se odraziti i na psihičko stanje građana, kao i na kolektivni duh. Puno se toga izdešavalo u našoj zemlji za tako kratko vrijeme, od očite pljačke do gubitka optimizma i nade, ne samo u naše lidere nego i cjelokupno društvo. Nadam se da ćemo nakon svega naučiti da smo jedni drugima prijatelji, a ne suprotno", poručuje Gajević.

Agencija Zona je, dodaje, počela raditi, ali smanjenim kapacitetima.

"Ono što je sigurno da se trenutno dešava su projekti koji su već bili u toku. Tanja Ribič bi trebala, nakon što je prekinuto snimanje u Engleskoj, nastaviti raditi na seriji 'Zero Chill' za Netflix. Glumac Igor Kovač nastavit će u Švicarskoj snimanje najpopularnije serije na njemačkom tržištu 'Tatort', a očekujemo uskoro i dva projekta u susjednoj Hrvatskoj. Počeli smo dobijati upite za audicije za filmove i serije u Evropi koji bi trebali da se dese najesen pa se nadam da će neko od naših glumaca dobiti uloge. Uglavnom, čekamo da se ukinu restrikcije okupljanja u većem broju, tek tada je moguće da se i organizuje neki filmski ili TV set", zaključuje Gajević.