Kultura
0

Almin Karamehmedović i Pamela Hogan članovi žirija BFFF-a u New Yorku

FENA
Na ovogodišnjem Bosanskohercegovačkom Film Festivalu (BHFF), koji će se održati od 21. do 23. maja u kinu Tribeka u New Yorku među članovima žirija bit će Almin Karamehmedović i Pamela Hogan.

Žiri će dodijeliti sljedeća priznanja: nagradu BHFF žirija za najbolji dokumentarni film, najbolji kratkometražni film i najbolji dugometražni film.

Almin Karamehmedović je rođen u Sarajevu gdje je i počeo svoju karijeru na Radioteleviziji Bosne i Hercegovine. Nagrađivani je izvršni producent za ABC World News Tonight with David Muir.

Karamehmedović je došao na funkciju izvršnog producenta za ABC World News Tonight with David Muir u augustu 2014. god. U ovoj funkciji, on nadgleda produkciju i sve svakodnevne zadatke programa.

Prije ove funkcije, obavljao je funkciju izvršnog producenta za Nightline na ABC-ju.

Karamehmedović je proputovao svijet izvještavajući za Nightline i ABC News i osvojio je mnoge nagrade za svoje reportaže. Živio je među amazonskim plemenima. Izvještavao je o Meksičkom ratu protiv drogeraških kartela. Izvještavao je o zlostavljanjima djece u Republici Kongo i Kambodžiji.

Dobitnik je 11 Emmy nagrada, dvije nagrade od Overseas Press Club, četiri Murrow nagrade, i dvije Genesis nagrade. On je također doprinio mnogim Peabody i DuPont nagradama koje je ABC dobio. Karamehmedović je do sada posjetio više od 90 zemalja svijeta.

Pamela Hogan je nagrađivana filmska rediteljka i medijski profesionalac sa više od 25 godina iskustva u stvaranju i realiziranju televizijskih programa, dokumentaraca i serija za PBS, HBO, Bill Moyers, NBC, National Geographic i mnoge druge.

Nedavno je bila sukreator i izvršni producent za Women, War & Peace (Žene, rat i mir) medijske inicijative sa pet dijelova o strateškim ulogama žena u globalnim sukobima i izgradnje mira.

Ona ja bila reditelj prve epizode, I Came to Testify (Došla sam da svjedočim), o bosanskim ženama koje su svjedočile o ratnim silovanjima. Ta svjedočenja su pomogla da se promijeni međunarodni zakon: po prvi put u historiji, međunarodni sud je kategorizovao silovanje kao ratni zločin.

Women, War & Peace (Žene, rat i mir) je bio jedan od najgledanijih programa na PBS-u, sa 12 miliona gledatelja. Program je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući Overseas Press Club, Television Academy Honor i Silver Gavel nagradu od American Bar Association.

Stvorila je i Ladies First (Dame prvo), program o liderstvu žena u Ruandi nakon genocida. Program je osvojio Emmy nagradu i nagradu Sigma Delta Chi od Society of Professional Journalists.

Hogan je član odbora u Međunarodnom Centru za Tranzicijsku Pravdu i profesorica na Diplomskoj školi za žurnalistiku na Univerzitetu Kolumbija u New Yorku.

Festival će uskoro objaviti još jednog člana žirija koji će se pridružiti Hogan i Karamehmedoviću, a zvanični konkurs je otvoren do 15. marta.

BHFF je projekt dvije neprofitne organizacije, Akademija BiH i Radio Glas BiH, saopćili su organizatori BHFF-a.