"Moji roditelji"
34

Aleksandar Hemon u novoj knjizi govori o doseljavanju svojih roditelja u SAD

Klix.ba
Aleksandar Hemon (Foto: D. S./Klix.ba)
Aleksandar Hemon (Foto: D. S./Klix.ba)
Aleksandar Hemon, bosansko-američki književnik s adresom u Chicagu, objavio je novu knjigu "Moji roditelji" u kojoj govori o doseljavanju svojih roditelja iz BiH u SAD i u kojoj se sjeća svoje porodice, prijatelja i djetinjstva provedenog u rodnom Sarajevu.

U novoj knjizi Hemon priča o životu u ratom zahvaćenoj BiH i opsadi Sarajeva, ali i o novim životima koje su njegovi roditelji bili primorani graditi.

"I u ovom, kao i u ranijim djelima, Hemon prikazuje intimne detalje (odgoj majke, fanatično pčelarstvo oca), kao i široku, srceparajuću historiju rodne zemlje - od vladavine Otta von Bismarcka do masakra koji je šokirao svijet. To je priča puna mnogih Hemona, naravno, njegovih roditelja, sestre, ujaka, rođaka, kao i njemačkih okupatorskih snaga, jugoslavenskih partizana, srpskih suradnika rojalista i nekolicine zbunjenih Kanađana", naveli su iz izdavačke kuće Penguin Random House.

Foto: Twitter (Foto: Klix.ba)
Foto: Twitter (Foto: Klix.ba)

Hemon je došao u SAD 1992. godine, a njegovi roditelji su pobjegli posljednjim vozom iz ubrzo opkoljenog Sarajeva. Zatražili su azil u Chicagu i radili minimalno plaćene poslove. Hemon je tada počeo pisati na engleskom jeziku i postao popularan. Prvu knjigu "Pitanje Bruna" u kojoj govori o izazovima imigrantskog života objavio je 2000. godine. Nakon toga je objavio knjige "Čovjek bez prošlosti", "Ljubav i prepreke" i "Projekat Lazarus" u kojima se bavio pitanjima stvaranja novog identiteta u novim okolnostima. O svom životu pisao je u memoarima "Knjiga mojih života" koja je izašla 2013. godine u kojoj, između ostalog, govori o teškoj tragediji - smrti svoje kćerke od tumora mozga 2010. godine.