Životna priča
531

Klix.ba u posjeti Denisu Barti, supertalentu koji vraća nadu oboljeloj djeci

Piše: E. S.
Pjesmom Kemala Montena "Vratio sam se živote" krajem decembra 2018. godine Sarajlija Denis Barta odnio je pobjedu u šestoj sezoni showa "Supertalent". Od osvojene nagrade imao je samo jednu želju, a to je pomoći oboljeloj djeci, s obzirom na to da se i sam od rođenja bori s epilepsijom, autizmom i sljepoćom.

Njegova bolest onemogućava mu da koristi ruke pa Denis bez pomoći članova svoje porodice nije u mogućnosti obavljati radnje poput hranjenja, pranja zuba i slično, no ono što on može i čini s nevjerovatnom lakoćom je sviranje.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Denisa u njegovom porodičnom domu u kojem nas je dočekao sa svojim ocem Nebojšom.

"Jeste li me pratili u 'Supertalentu'?", upitao nas je raspoloženi Denis odmah pri dolasku. Njegova najveća podrška je upravo njegov otac koji nam je otkrio da se život njegovog sina mnogo promijenio nakon pobjede u popularnom takmičenju.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ponosan sam na Denisa i njegovu želju da pomogne oboljeloj djeci. Dugo smo tražili kome je pomoć najpotrebnija i odlučili smo pomoći Gornjoj Bistri u Zagrebu, gdje borave djeca koja su u veoma lošem stanju, s teškim invaliditetom. To je bilo jezivo vidjeti, jer ta djeca žive u zamku starom 350 godina. Sav novac koji Denis bude sakupio širom Hrvatske ide upravo djeci u Gornjoj Bistri", pojašnjava Nebojša.

Kroz razgovor, Denis se prisjetio humanitarnog koncerta u Karlovcu za djecu oboljelu od autizma, koji je na njega ostavio veliki utisak. "Igra rokenrol cijela Jugoslavija", kaže nam, nezaobilazna je pjesma na njegovom repertoaru. Razgovaramo o muzici, a Denis već "zauzima poziciju" za klavijaturama kako bi nam nešto odsvirao. Muzika mu je, kaže, sve u životu.

Svoj mini koncert otvorio je pjesmom "Magdalena" Olivera Dragojevića, a onda je otpjevao i nekoliko sevdalinki za svoju dušu.

"Sevdah mi jako leži", dodaje Denis.

Raduje ga, kaže nam, nastup u Mostaru koji je zakazan za 12. juni. Od prošle godine Denis je, nadovezuje se Nebojša, postao prvi registrovani ulični svirač. On je svojim pjevanjem na sarajevskoj Ferhadiji nedavno ponovo oduševio prolaznike koji su mu prilazili, ostavljali novac i naručivali pjesme koje će im izvesti.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Moj sin, kao svaki radnik, plaća doprinose, mjesečno mora izdvojiti oko 600 KM za to, ali Denisovim primjerom želimo ukazati roditeljima koji imaju djecu s invaliditetom da se ne trebaju plašiti samozapošljavanja, jer ono ima mnogo pogodnosti", kaže Nebojša.

Kada je Denis ušao u polufinale, hrvatski mediji pitali su neuropsihijatra iz Splita, koji radi s djecom s autizmom, šta misli o njegovom nastupu. Doktor je rekao da on nije nikakav supertalent i da sa svojom dijagnozom ne bi smio nigdje da se pojavi. Na to nije ostao ravnodušan ni Nebojša, ali ni publika u regionu.

"Tada se digla velika prašina, ali takvom izjavom taj čovjek nam je učinio uslugu jer je publika nakon toga iz inata glasala za njega", smatra Barta.

Uprkos svim teškoćama, hrabri Denis pokazivao je veliki talent za muziku već od djetinjstva. Muzikom je počeo da se bavi kad je imao samo sedam mjeseci i kada je prvi put počeo svirati klavijaturu.

"Odmah sam primijetio njegovo interesovanje za muziku, koje je već tada imalo smisla. Kada je već mogao da stane na noge, puštao sam mu muziku, a on se ljuljao u ritmu. Dok su druga djeca učila, on se zanimao samo za muziku. U jedan sat poslije ponoći znao je uzeti mikrofon i pjevati i bilo mi je jasno da će muzika biti njegov životni izbor", završava Nebojša.