Sukob kulturnih radnika
34

Karikaturista nacrtao Biljanu Srbljanović kao psa Ane Brnabić, Trifunović komentarisao: Av, av

I. S.
Foto: Twitter/LDP, Pixsell/Matija Habljak
Foto: Twitter/LDP, Pixsell/Matija Habljak
Karikaturista Dušan Petričić je za magazin NIN nacrtao ličnosti koje su, kako on smatra, bliske vladajućoj strukturi Srbije. Među njima se našla i scenaristkinja Biljana Srbljanović. Glumac Sergej Trifunović joj poručio da se nalazi u pravom društvu.

"Danas me je Dušan Petričić nacrtao kao psa Ane Brnabić koji jede otpatke sa njenog stola. To mi je novogodišnja čestitka boraca za 'pristojnu Srbiju' u kojoj se prave vrijednosti poštuju. Petričić ne zna zašto sam to ja pseto i koje to otpatke od gozbe vlasti sam ikada dobila, a pogotovo tražila, ali mnogo vas je koji odlično znate da nisam. A ipak šutite", napisala je jučer Srbljanović na svom Facebook profilu.

Pita se "kako se to ova bljuvotina razlikuje od, naprimjer, prostačkih naslova knjiga Vojislava Šešelja, od krvničkog vređanja Ace Lukasa i od rape-fantazija Zorana Ćirjakovića, zbog kojih se cijelo društvo davi u go*nima". Također je navela kako "Petričić cijele godine nije nacrtao nijednog nasilnika, silovatelja, predatora, pedofila, nikoga od velike mreže njihovih pomagača, potpuno ravnodušan prema zlodjelima koji potresaju naš svijet".

Foto: Dušan Petričić/NIN (Srbljanović je nacrtana u donjem lijevom uglu)
Foto: Dušan Petričić/NIN (Srbljanović je nacrtana u donjem lijevom uglu)

"Muškarac, koji je, kada su pola vijeka mlađe žene hrabro svjedočile o nasilju koje su preživjele, vrištao da je on taj koji je zapravo silovan (jer ga 'siluje' Vučić), a nikada ni riječ kritike, eto, makar zbog toga, čuo nije. Umjetnik, koji je tek u osmoj deceniji svog života skupio hrabrost da postane političan, a da nikad ništa nije nacrtao o ratovima, o žrtvama, genocidu, zlikovcima koji su ga počinili, o političkim inspiratorima atentata na Đinđića, o otimanju prava na ljudskost LGBT ljudima, o ubijanju i batinanju žena, o policijskom šikaniranju žrtava, za novogodišnju poruku mene je odabrao da predstavi kao psa", objavila je.

Srbljanović tvrdi da se bori za prava čak i onih koji je ignorišu, prešutkuju ili otvoreno difamiraju i vrijeđaju i da ona ipak piše i govori braneći ih od svih. Od toga, kako je navela, nema ništa, vodi je samo osjećaj za pravdu. Dodala je da "niti dobija kap pomija sa stola ove i bilo koje vlasti i to barem Petričićevi urednici, izdavači i enableri jako dobro znaju. A ipak i oni šute".

[FBPOST]https://www.facebook.com/leya.keller/posts/5286759104681978[/FBPOST]

"Što je najgore, ja ih i u tome razumijem. Nasilnicima koji imaju podršku i popularnost, nije lako se suprotstaviti. Nije jednostavno ići kontra svjetine i rizikovati da prolaze kroz isto što i ja. Razumijem ih i znam i to jako dobro, da im je intimno strahovito neprijatno i da ih je ipak stid ovoga. Sve je ok, opraštam im. Ja, pseto šugavo što sam na tom crtežu pomeijšana pod stolom sa Belivucima, pacovima, krvavim testerama, bogatim zlikovcima i koristoljubivim saradnicima svake vlasti, mašem vam repom u pozdrav. Hvala vam svima. PS: a godinu nam je Petričić počeo ovako. Već ste zaboravili?", zaključila je i postavila Petričićevu karikaturu Vučića.

Na ovaj tekst odgovorio joj je Sergej Trifunović.

"Zašto si pas? Zato što Neša Struja, zato što Brnaba, zato što av av. Iskreno, više si mi se dopadala kao mlađahni Bokanov Beli Orao, koji martinkom otvara vrata menze na FDU: 'Vi ovdje jedete, dok naša braća u Slavoniji ginu.' SNG Bixy, u pravom si društvu", poručio je.