"Osakaćen" turizam
12

Hoće li COVID pravila upropastiti čuveni muzej Louvre u Parizu?

E. Sk.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
S jedva desetak ljudi okupljenih oko Venere de Milo i nijednog selfieja s Mona Lizom, svjetski poznati Louvre u Parizu ponovo je otvorio svoja rata turistima nakon što je gotovo četiri mjeseca bio zatvoren zbog koronavirusa.
No, vlasnici strahuju da bi pravila uvedena zbog koronavirusa mogla upropastiti Louvre. Procjenjuje se da će zatvaranje ovog muzeja koštati 40 miliona eura izgubljenog prihoda, piše The Telegraph.

S obzirom da je turizam "osakaćen" zbog pandemije koja traje, osoblje u muzeju strahuje da će broj posjetitelja strašno pasti.

"Gubimo 80 posto posjetilaca. U najboljem slučaju imat ćemo za 20 do 30 posto manje posjetilaca nego prošlog ljeta", izjavio je reditelj Jean-Luc Martinez.

Louvre je zatvoren 13. marta nakon što je Francuska krenula u karantin zbog širenja koronavirusa. Mnogi su muzeji u Parizu već otvoreni, ali da bi se otvorio Louvre trebalo je malo više vremena, kako bi se osigurala sigurnost posjetilaca.

"Sedamdeset posto našeg tržišta čine američki i azijski turisti, posebno kineski, i oni su sada otišli", kazao je razočarano portparol.

Sada muzej omogućava samo 8.400 posjetilaca dnevno. Svi moraju rezervisati ulaznice putem interneta i dobiti termin.