Indija
0

FOTO / Ford se izvinio zbog reklame sa zarobljenim ženama u gepeku

Klix.ba
Reklama koja prikazuje vezane žene začepljenih usta u prtljažniku Forda Figo pojavila se samo nekoliko mjeseci nakon šokantnog silovanja studentice u autobusu u Delhiju. Iz američke automobilske kompanije Ford javljaju kako duboko žale zbog serijala reklama za model koji se proizvodi u Indiji.

Jedna od reklama prikazuje karikaturu nekadašnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija sa tri zarobljene žene u prtljažniku, dok druga prikazuje Paris Hilton sa zarobljenim sestrama Kardashian.

Na obje reklame stoji natpis: "Ostavite svoje brige iza sebe uz Figov ekstra veliki prtljažnik“.

Reklame su nastale u Indiji, zemlji koja se još uvijek oporavlja od serije šokantnih seksualnih napada na žene, uključujući i masovno silovanje studentice u autobusu.

Reklame su se pojavile na web-stranici Ads of The World, nakon čega su povučene prije nego što su se pojavile na bilo kojoj od plaćenih stranica.

"Duboko žalimo zbog ovog incidenta i slažemo se sa našim agencijskim partnerima da se to nikada nije trebalo desiti. Plakati su u suprotnosti sa standardima profesionalizma i pristojnosti unutar Forda i naših agencijskih partnera. Zajedno sa partnerima pregledamo odobrenja i nadziremo procese kako bismo pomogli da se ovakvo nešto nikada ne ponovi“, saopćili su iz Forda.

Iz reklamne agencije WPP kažu da žale zbog reklama te da uopće nisu trebale biti stvorene.

"Ovi plakati nisu nikada bili namijenjeni za plaćeno oglašavanje i nisu uopće trebali biti stvoreni, a kamoli objavljeni na internetu. To je rezultat rada pojedinaca bez adekvatnog nadzora, a adekvatne akcije su poduzete unutar agencije kako bi se suočili sa situacijom“, saopćili su iz WPP grupacije za Huffington Post.