U kinima od 25. novembra
43

Znate li priču o Patriziji Reggiani, "crnoj udovici" porodice Gucci

I. B.
Twitter/Patrizia Reggiani
Twitter/Patrizia Reggiani
Film "House of Gucci" legendarnog Ridleyja Scotta u naša kina stiže u četvrtak, 25. novembra, a od samog objavljivanja digao je veliku prašinu otvorivši mračna pitanja iz prošlosti jedne od najčuvenijih italijanskih porodica. U centru drame našla se Patrizzia Reggiani, danas najomraženija članica te porodice, ali i žena čiju priču ne znaju baš svi.

"Crna udovica" zbog koje bi Lady Gaga mogla dobiti prestižnog Oscara rodila se na sjeveru Italije u Vignioli. Odrasla je u siromaštvu sa samohranom majkom, a oca nikada nije upoznala. Nakon što se njena majka vjenčala za bogatog poduzetnika, stvari su se promijenile, a Patrizijin život tek kreće.

Ljubav na prvi pogled

Na jednoj od svečanih ceremonija upoznaje zgodnog nasljednika porodice Gucci i samo dvije godine poslije 1972. odvodi ga pred oltar, izgovorivši sudbonosno "da".

Iako je to bila ljubav na prvi pogled, za Patrizijinog svekra Rodolfa Guccija ona je zauvijek ostala "proždrljivica u lovu na bogatstvo"

Ubrzo su postali jedan od najutjecajnijih slavnih parova, a živjeli su životom iz snova. Pored vlastitih, Patrizia je imala i velike ambicije za svog muža. Stalno mu je ukazivala na to kako jedna osoba na tronu treba da djeluje, a u njihovom novom domu u New Yorku nerijetko je organizovala i prestižne zabave šireći njihov krug prijatelja.

Raspad braka

Supružnici postaju roditelji kćerkica Allegre i Allessandre, a njihovim rođenjem, ljubav između para počinje nestajati. Maurizio je počeo sam donositi odluke, prestavši tražiti supruginu pomoć, što je eskaliralo brojnim svađama, a na kraju i - njegovom nevjerom.

Kada joj je saopštio da je napušta, Patriziji je sve bilo jasno. Preko noći je sve što je gradila iskliznulo iz njenih ruku. Nakon razvoda koji je prihvatila jedva i uz velike novčane naknade, Maurizio je počeo uplovljavati u brojne "ljubavne avanture", a ostavljena Reggiani je to teško podnosila.

Ipak, niko nije shvatao koliko bijesa ona nakuplja u sebi. Često je izjavljivala da ga želi vidjeti mrtvog, prijetila mu, a zaklela se i da će ga sama uništiti.

Kraj nasljednika porodice Gucci

Maurizio je 25. marta 1995. godine, kao i svakog drugog običnog dana, krenuo do svoga ureda. Ispred vrata ga je dočekao nepoznati napadač koji je, bez riječi, pucao u njega. Nasljednik Guccija nedugo nakon toga je preminuo.

"Kad sam saznala da je umro, isprva sam bila šokirana, a onda sam osjetila olakšanje. Svi moji problemi bili su riješeni", rekla je tada Patrizia, koja je s kćerima odmah uselila u luksuzni stan svog bivšeg supruga.

Iako je policija od samog početka sumnjala na nju, dokaza nije bilo, a Reggiani je nastavila živjeti mirnim i luksuznim životom.

Život iza i nakon rešetaka

Dvije godine kasnije policija je dobila anonimnu prijavu sa svim dokazima protiv Patrizije. Na suđenju je dokazano da je unajmila profesionalnog ubicu Benedetta Ceraula, kojem je platila 375.000 dolara. Iako nikad nije prestala tvrditi da je nevina i kako je sve namješteno, Patrizia je 1998. osuđena na 29 godina zatvora.

"Prezirala sam ga. Radila sam dosta stvari, podvaljivala mu, prijetila, proklinjala, ali nikad nisam izdala naređenje da ga ubiju. Ono kako su me drugi okarakterisali nije bila istina", govorila je.

U zatvoru tek nastupaju teški dani za Patriziju, a koliko joj je vrijeme tamo teško palo dokazuje i činjenica da se pokušala objesiti.

To je rezultiralo smanjenjem zatvorske kazne na 26 godina. Prvu priliku za uvjetnu slobodnu dobila je 2011. godine, no odbivši jedan od uvjeta - da radi, zatvorila je vrata slobodi. Pet godina kasnije, predomislila se i prihvatila posao savjetnice u draguljarskoj kući Bozart.

Nakon 18 godina provedenih u zatvoru Patrizia izlazi na slobodu.

Iako je vješto izbjegavala novinare i njihova pitanja, nikad se nije skrivala, a po izlasku iz zatvora odmah se zaputila u shopping kako bi se pripremila za "novi život".

"Nisam nevina, ali nisam ni kriva", često je govorila.

Danas "crna udovica" živi mirnim životom, rijetko izlazeći u javnost.

"Smatram sebe veoma jakom osobom nakon što sam toliko godina živjela u zarobljeništvu", rekla je za britanski tabloid.

Iako njene kćeri ne žele čuti za majku, ona je, makar na najteži način, postigla svoj cilj - da cijeli svijet čuje za njeno ime.

Pored Lady Gage, koja utjelovljuje Patriziju Reggiani, u filmu "House of Gucci" glume i Adam Driver, Salma Hayek, Jared Leto, Al Pacino i mnogi drugi.