Film/TV
0

Večeras počinje Zagrebdox

FENA
U kinu Studentskog centra u Zagrebu večeras će projekcijom filma 'Durakovo: Village of Fools' (Durakovo: Selo budala), redateljice Nino Kirtadze, svečano biti obilježen početak četrvrtog izdanja ZagrebDoxa.

Film je dobitnik nagrade za režiju na ovogodišnjem festivalu u Sundanceu.

Na festivalu bit će prikazano 139 filmova podijeljenih u dva konkurentska i sedam popratnih programa. Najbolje birat će petnaestočlani žiri podijeljen u pet različitih tijela kojima presjedava Petar Krelja.

Bit će prikazano oko 130 filmova iz više od 30 zemalja.

Za nagradu Veliki pečat u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natječe se više od 60 filmova, a Mali pečat dodjeljuje se autoru/ici do 30 godina.

Ove su godine uvedena i dva nova žirija, žiri kritike i žiri Amnesty International koji će dodijeliti posebna priznanja filmovima u konkurenciji.

Na festivalu bit će prikazani i filmovi iz Bosne i Hercegovine u regionalnoj konkurenciji.

U sklopu 'ZagrebDox Pro' koji je namijenjen filmskim profesionalcima kao jedinstveno mjesto razmjene znanja i ideja te prostor za stjecanje kontakata da bi se potakla regionalna suradnja i dokumentarna produkcija, na pitching forumu gostovat će i filmski profesionalci iz BiH: Jasmila Žbanić, Milan Trivić, Ademir Kenović, Pjer Žalica i Naida Mandić.