Film/TV
0

Uspješan početak ljetne turneje Operacije kino u NP Sutjeska

Klix.ba
Projekcijom filmova u Nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu u petak uveče započela je ljetna turneja Operacije kino.

Publika omladinskog festivala na Tjentištu u okviru kojeg Operacija kino predstavlja svoj repertoar, tražili su u petak i subotu uvečer stolicu više. U otvorenom kinu, pod vedrim nebom, pred punim ljetnim kinom, u petak je predstavljen prošlogodišnji dobitnik Nagrade publike Sarajevo Film Festivala, film "Divlje priče" reditelja Damiána Szifróna, dok je u subotu prikazan film "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju" reditelja Roya Anderssona. Publika na Tjentištu imat će priliku još večeras pogledati filmove sa repertoara Operacije kino, kada će biti prikazan filmski omnibus 13 evropskih reditelja "Mostovi Sarajeva".

Nakon više nego uspješnog početka na Tjentištu, pod motom Ljeto je OK! putujuće kino nastavlja dalje svoju turneju.

Već 9. jula priliku da pogledaju filmove Operacije kino, imat će publika i u Kreševu. Na Trgu Fra Grge Martića tokom dvije večeri publika će gledati filmove "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju".

Projekcije na otvorenom počinju u 21 sat, a u slučaju kiše ili lošeg vremena, filmske projekcije se premještaju u salu HKD Napredak.

Operacija kino je filmsko-obrazovni program na putu, koji ide u susret svojoj publici, promovirajući najnovija europska i svjetska filmska ostvarenja, te donosi dio programa i atmosfere Sarajevo Film Festivala širom Bosne i Hercegovine tokom cijele godine.

Ljetna turneja 2015. trajat će do 9. avgusta, a putujuće kino posjetit će još 10 bh gradova: Gornji Vakuf – Uskoplje, Posušje, Tomislavgrad, Livno, Stolac, Žepče i Vogošću, a zbog interesa tamošnje publike, Operacija kino ponovno će posjetiti Goražde, Zvornik i Bratunac.

U nastojanju da bude pokretač aktivinjeg učešća mladih u kulturnim aktivnostima, Operacija kino u suradnji sa Transylvania International Film Festivalom, Sofia International Film Festivalom, Sarajevo Film Festivalom, Istanbul International Film Festivalom, Festivalom mediteranskog filma Split i Vilnius International Film Festivalom, a uz podršku Creative Europe Media i Ambasade Kraljevine Norveške u Sarajevu, mladima iz cijele Bosne i Hercegovine nudi priliku aktivnijeg učešća u obrazovnim aktivnostima, te razvoju nove generacije talenata sa jasnim fokusom na publiku.

Osim gledanja filmova, Operacija kino potiče druženje, zabavu, kreiranje mreže filmofila u BiH i njihovo povezivanje, te njegovanje interesa za filmsku umjetnost, a za svoju publiku u gradovima koja će posjetiti tokom ljetne sezone pripremili su i zanimljiva iznenađenja.

Ulaz na sve projekcije Operacije kino je slobodan!

Operacija kino Kreševo Trg Fra Grge Martića Četvrtak, 9. 7. 2015. 21:00 Divlje priče, Damián Szifrón Petak, 10. 7. 2015. 21:00 "Golub sjedi na grani razmišljajući o postojanju", Roy Andersson

U slučaju kiše ili lošeg vremena, filmske projekcije se premještaju u salu HKD Napredak