Režija Jakova Sedlara
37

U Zagrebu održana premijera filma o Tuđmanu, Spacey nije prisustvovao

I. S.
Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas Hodak i Zvonimir Hodak (Foto: Pixsell/Igor Kralj)
Stjepan Tuđman, Ljerka Mintas Hodak i Zvonimir Hodak Foto: Pixsell/Igor Kralj
Sinoć je u Zagrebu održana premijera filma "Bilo jednom u Hrvatskoj" reditelja Jakova Sedlara, koji slavi bivšeg predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana.

Premijeri je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti, među kojma su Franjin sin Stjepan Tuđman, bivša potpredsjednica Vlade Hrvatske Ljerka Mintas Hodak i njen suprug, advokat Zvonimir Hodak. Kevin Spacey nije došao na premijeru.

Kako je naveo Jutarnji, "Bilo jednom u Hrvatskoj" je prvobitno zamišljen kao igrani film prema scenariju Hrvoja Hitreca, a Sedlar se na kraju odlučio za igrano-dokumentarni film u kojem jedinu ulogu igra Spacey.

Sedlar je sinoć kritikovao Hrvatski audiovizualni centar jer nije htio podržati ovaj film.

"Pošto nas je HAVC odbio, nismo mogli napraviti igrani film jer bi to bilo prezahtjevno i preskupo. Odlučili smo se stoga za jednog fantastičnog glumca, koji u filmu igra osam Tuđmanovih govora, te posljednji, deveti, monolog, koji počinje rečenicom 'Da sam živ, danas bih imao sto godina...'.

Spacey na engleskom jeziku citira najpoznatije Tuđmanove govore, a osim njega niko se drugi ne pojavljuje u filmu. Osim sekvenci u kojim Spacey govori u kameru, film ima dosta dijelova u kojima on u 'offu' čita Tuđmanove govore", rekao je.