Režija Ade Hasanovića
128

U Meeting Pointu prikazan film o Bh. povorci ponosa "Nek je što šarenije"

L. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
U kinu Meeting Point danas je prikazan film "Nek je što šarenije", što je ostvarenje koje se bavi temom prve Bh. povorke ponosa koja je prošle godine održana u Sarajevu. Režiju i scenarij filma potpisuje Ado Hasanović.
"Želio sam napraviti priču iz tačke gledišta otvorenog čovjeka. Do sada je više od 20 filmskih festivala, većinom onih koji se bave ljudskim pravima, selektovalo ovaj film i dobili smo nagradu u Istanbulu na Andromeda Film Festivalu", govori.

Hasanović je i prije radio na filmovima koji propituju društvenu tematiku, tako da "Nek je što šarenije" ne odudara previše od njegovih ranijih ostvarenja. Razlike je moguće pronaći samo u stilu snimanja i režiranja.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Kao što naslov kaže - 'Nek je što šarenije'. Ovo je film o različitostima i kontrastima u našoj državi. U ovom filmu sam bio narator, za razliku od prijašnjih projekata. Na početku sam snimio glas jer sam želio poboljšati proces montaže. No kasnije sam dobio mnoštvo pozitivnih komentara, kolege su me uvjerile da moj glas treba biti u filmu. Kombinacija glasa građana i moja naracija pričaju priču o prvoj Bh. povorci ponosa", govori Hasanović.

Film će biti prikazan u ukupno 10 gradova u Bosni i Hercegovini.