Film/TV
0

U Art kinu Kriterion od četvrtka film "Prorok"

FENA
U art kinu Kriterion od četvrtka počinje prikazivanje filma "Prorok" francuskog reditelja Jacquesa Audiarda.

Film "Prorok" govori o Maliku El Djebenu, koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt. Iako je cijeli život boravio po popravnim domovima, ovo mu je prvi boravak u zatvoru pa se trudi ostati po strani. S druge strane, vani ga ne čeka bolji život - nepismen je, bez perspektive i nema nikog ko bi mu pomogao da se snađe. Vremenom, Malik se počinje sve bolje snalaziti u zatvorskom sistemu, a i život s druge strane ograde počinje dobivati novu perspektivu.

Osim nominacije za filmsku nagradu Oscar, ovaj film je osvojio tridesetak važnih svjetskih nagrada, od kojih se izdvaja nagrada BAFTA za najbolji film na stranom jeziku i velika nagrada žirija u Cannesu.

Kritičari su ovu brutalnu i briljantno režiranu zatvorsku dramu opisali kao "pravi umjetnički film s mišićima" i "klasičnu priču o odrastanju prerušenu u realistično ruho".

Od nedjelje, 29. januara zbog velikog interesovanja publike ponovo će se prikazivati četiri filma Pedra Almodovara - "Pričaj sa njom", "Matador", "Vraćam se" i "Loše obrazovanje", saopćeno je iz Kriteriona.