Filmska smotra
0

"Triage" Danisa Tanovića otvorio Rimski festival

Sarajevo-x.com
Paz Vega (Foto: Reuters)
Paz Vega (Foto: Reuters)
Filma "Triage" našeg oskarovca Danisa Tanovića otvorio je četvrto izdanje International Rome Film Festivala, a gala otvaranju prisustvovali su Colin Farrell i Paz Vega.

Film koji se bavi utjecajem posttraumatskog stresnog poremećaja na ratnog fotoreportera, bit će prikazan kao dio jakog takmičarskog programa koji broji 14 naslova. Na festivalu će se takmičiti i film Michaela Hoffmana o ženi Lea Tolstoyja pod nazivom "The Last Station" u kojem glume Helen Mirren i James McAvoy, zatim "Regrets" od Cedrica Kahna sa Valeriom Bruni Tedeschi, hit Toronto festivala "Up In The Air", sa Georgom Clooneyem u glavnoj ulozi i njemačka drama "Vision" Margaretha Von Trotta.

Svjetske premijere doživjet će danska drama "Brotherhood" Nicole Donata i tri italijanska naslova: "Viola Di Mare" Donatelle Maiorce, film o ženi koja pokušava pobjeći od ugovorenog braka na Siciliji tokom 19. vijeka, "La Testa" Alessandra Angelinia, o samohranom ocu koji kroz svog sina pokušava ostvariti vlastiti san o bokserskoj karijeri te "The Man Who Will Come" Giorgia Dirttisa, o njemačkom masakru u italijanskom selu 1944. godine.

"Rome Film Festival" traje od 15. do 23. oktobra.