Film/TV
0

Tina Hajon: Pune dvorane za filmove programa Pretpremijere 22. SFF-a

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Program "Pretpremijera" 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) prikazuje potencijalne domaće hitove koji idu u kino distribuciju na jesen i u zimu, a ove godine u Pretpremijerama Gala čije su projekcije bile u Narodnom pozorištu uz tri dugometražna filma prikazane su i dvije epizode serije "Novine", kazala je u razgovoru za Fenu voditeljica ovog programa i producentica Tina Hajon.

Ovaj program postoji od 20. SFF-a i ove godine nudi festivalskoj publici uvid u najnoviju produkciju regionalne kinematografije, a za distributere je organizirana i projekcija trejlera čak 19 naslova u najavi, filmova koji će tek na jesen biti prikazani, a prisustvovalo im je 13 kinodistributera.

Program Pretpremijera je počeo projekcijom filma "Oslobođenje Skoplja" urađen je u režiji Radeta i Danila Šerbedžije, a potom je uslijedila projekcija filma "Dnevnik mašinovođe" režisera Miloša Radovića te film "ZG'80" u režiji Igora Šeregija kojeg će publika moći pogledati i danas u 17:15 sati u Cinema Cityju, a sinoć su prikazane dvije epizode serijala "Novine" u režiji Dalibora Matanića.

Kako je istaknula Hajon, sve projekcije do sada imale su pune dvorane, gledateljima su na njih dobro reagirali te je ocijenila da je upravo to značajan predznak da će filmovi imati dobar uspjeh i u kinima širom regije koji će se moći pogledati u nadolazećem periodu.

Program Pretpremijere pokrenut je 2014. godine u okviru Industry odjela Sarajevo Film Festivala, s namjerom poboljšanja plasmana, promocije i distribucije filmskih naslova sa ovog govornog područja, na regionalno tržište.

"Ovaj program dijeli se na Pretpremijere trejlere i na Pretpremijere radionicu. Oni su posvećeni kino distributerima i kino prikazivačima. Sarajevski Industrijski program se oduvijek brinuo i razvijao programe koji su za producente i idu od talenata do razvoja projekata i koprodukcijskog marketa, odnosno od produkcije do distribucije", pojasnila je Hajon, dodajući da se ovim programom zapravo kompletira lanac filmske industrije.

Od ove godine uvedena je i novina, a to je saradnja sa Evropa Cinemas koja je najveća mreža evropskih kina i s njima je organiziran program posvećen kino-prikazivačima odnosno organizirana je radionica nazvana "Innovation Lab and Audience Development" koja se bavi modelima promocije filmova, marketingom, društvenim mrežama i komunikacijom, posebna pažnja posvećena je tome kako promovirati regionalni film i privući novu publiku .

Novinari, filmski kritičari i publika imali su priliku susresti se sa ekipama filmova, a organizirani su i otvoreni razgovori.

SFF