U čast Paula Newmana
0

Svjetla Broadwaya će biti prigušena u petak

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pozorišta na Broadwayu će prigušiti svoja svjetla u ponoć sa petka na subotu, kako bi odali počast američkom glumcu Paulu Newmanu, koji je prvi put stao na pozornicu Broadwaya davne 1953. godine.

Legendarna filmska zvijezda, koga su plave oči, dobar izgled i zavidan glumački talent učinili jednim od najboljih holivudskih glumaca proteklih šest decenija, prošle sedmice je umro od raka.

Iz Broadway lige su najavili da će svjetla koja osvjetljavaju njujorkška pozorišta, poredana uzduž Broadwaya i Times Squarea, biti prigušena jednu minutu.

Glumac, najviše poznat po filmovima "Butch Cassidy and the Sundance Kid" i "The Sting", je mnogo puta, tokom svoje duge i uspješne karijere, prošetao i daskama 'koje život znače' na pozornici Broadwaya.

"Zajednica Broadwaya oplakuje gubitak Paula Newmana, koji je bio univerzalno priznat dramski i filmski glumac, cijenjen režiser i veliki filantrop", navodi se u izjavi Broadway ligekoju prenosi Reuters.

83-godišnji Newman svoj debi na Broadwayu imao je 1953. godine u originalnoj njujorkškoj produkciji predstave "Picnic" Williama Ingea, u kojoj je upoznao i zaljubio se u svoju buduću suprugu Joanne Woodward. 2003. godine nominiran je za nagradu Tony za svoju ulogu u predstavi "Our Town".