Talijani to rade najbolje
42

Stigao je film "House of Gucci": Kako ubiti supruga bez suvišnih zašto

Piše: Ines Mrenica
Biografska kriminalistička drama "House of Gucci" inspirirana je šokantnom istinitom pričom o dekadentnom porodičnom carstvu slavne italijanske modne kuće. Intrige i želja za osvetom kreirale su priču senzacionalniju od bilo kakve fikcije.
Visoka moda ima nekoliko dizajnerskih imena koje ljubitelji krpica štuju poput božanstava. Prepoznatljivi logotipi i monogrami italijanskih modnih kuća predstavljaju simbole lagodnog života u luksuzu, često mučno i iscrpno fotografiranog na Instagramu. Za par cipela dižu se krediti, a žene unezvjereno vrište u trenutku kada se domognu neke brendirane torbice. Na toj opsjednutosti kupaca srednje platežne moći izgrađena su mnoga modna carstva. Međutim, zadovoljstvo cipelama i torbama traje otprilike koliko i ljubavni odnosi među ljudima. Kratko i brzo dosade, a što su komadi odjeće i aksesoara ekscentričniji - to im je vijek nosivosti kraći.

“Modni zločin”

"Gucci" je takav modni brend, tiha patnja onih koji si ga zapravo ne mogu priuštiti. Jedan teško stečeni komad odjeće ili naočala baca tužno svjetlo na ostatak garderobnog fundusa i zapravo frustrira svog vlasnika. Jedan ekstravagantni "komad" stvarnosti familije Gucci poslužio je kao inspiracija za roman "The House of Gucci: The Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed", koji je Sara Gay Forden napisala 2001. godine. Novi film Ridleyja Scotta "The House of Gucci" ekranizacija je ovog romana o izdaji, prevari, osveti i naručenom ubistvu. I to je zapravo stara priča o bijesu prevarene žene, koja je ovog puta od glave do pete u Gucciju.

Priča filma "The House of Gucci" obuhvata godine dekadencije, u kojima su se smjenjivala razdoblja ljubavi, izdaje i osvete, da bi na koncu sve rezultiralo ubistvom. Kontroverzna priča italijanske slavne porodice radnjom je smještena u 1995. godinu i donosi okolnosti koje su pratile ubistvo Maurizija Guccija (Adam Driver), unuka osnivača slavnog brenda, koji je na putu prema svom uredu ustrijeljen, nakon čega je njegova supruga Patrizia Reggiani (Lady Gaga) bila optužena za naručivanje atentata, što joj je priskrbilo nadimak "Crna udovica".

Adam Driver i Lady Gaga kao Maurizio Gucci i Patrizia Reggiani
Adam Driver i Lady Gaga kao Maurizio Gucci i Patrizia Reggiani

Poznata po svom osebujnom stilu i britkom jeziku, na pitanje zašto ga sama nije ubila, odgovorila je: "Moj vid nije toliko dobar, a nisam htjela promašiti", a na dan atentata u svoj dnevnik je napisala samo jednu jedinu riječ - paradiso. Trenutak smrti njenog bivšeg supruga za nju je jednostavno predstavljao raj.

Al Pacino kao Aldo Gucci u filmu “The House of Gucci”
Al Pacino kao Aldo Gucci u filmu “The House of Gucci”

Kada volem, volem. Kada ne volem, zakoljem.

Iako je u centru porodičnog biznisa bio naočiti Maurizio, stvarnu moć su posjedovali njegov otac Rodolfo (Jeremy Irons) i njegov ujak Aldo (Al Pacino). Prepredena i egoistična Patrizia ispočetka je imala ambicije postati najmoćnija osoba u modnom carstvu Guccija, a za to je morala spletkarenjem okrenuti članove familije jedne protiv drugih. Na kraju su antagonizmi postali doslovno ubitačni. Maurizio Gucci je jednog dana otišao na službeni put, s kojeg se nikada nije vratio svojoj supruzi. Naime, zaljubio se u mlađu ženu.

Već na prvi uvid u trailer filma bilo je jasno da se radi o visokostiliziranom filmu s prepoznatljivim rukopisom Ridleyja Scotta, koji čega god da se uhvati (bilo da se radi o "Alienu", "Gladijatoru" ili "Marsovcu"), proizvede vrhunski filmski spektakl. Okupljajući vodeća glumačka imena današnjice, među kojima su još Jared Leto u nevjerovatnoj fizičkoj transformaciji i Salma Hayek, Scott je ove jeseni u fokusu pažnje javnosti s ovim naslovom, ali i s historijskim spektaklom "The Last Duel", koji također progovara o osveti.

Nasljednici familije Gucci nisu previše oduševljeni filmom, a producentski tim su optužili za eksploataciju identiteta njihove porodice u svrhu povećanja prihoda holivudskog sistema. Ipak, nijedan zločin iz svijeta mode nije zasjenio onaj koji se dogodio kada je 1997. godine na kućnom pragu ubijen Gianni Versace, čiji motiv nikada nije do kraja rasvijetljen. Nakon njegove smrti ljubavnik D’Amico se domogao nekretnina, posao je preuzela sestra Donatella, a sam čin je neiscrpna tema brojnih dokumentaraca, serija i javnih naklapanja o tome šta se zapravo dogodilo.

"Gucci", ta riječ koja zvuči tako slatko i primamljivo, najbolje opisuje film Ridleyja Scotta. Rijetki fenomeni zasluže da je o njima sve jasno na pomen samo jedne riječi ili imena. "House of Gucci" publiku stavlja u situaciju da posmatra jedan raskošni izlog u kojem se smjenjuju luksuzni komadi u zasljepljujućem luksuzu dizajna, materijala i raskošnih boja, a u kojem su ljudi, nažalost, samo lutke napunjene niskim strastima. Glamur i pohlepa obavijeni su mašnama kreiranim u prepoznatljivoj kombinaciji crvenih i zelenih linija, a u ovom slučaju…

Odijelo čini nečovjeka.