Nagađanja
0

Sredstva za čišćenje tepiha ubila sina Johna Travolte?

Sarajevo-x.com
Nakon iznenadne smrti svog sina prvijenca John Travolta i njegova supruga Kelly Preston pažnju javnosti usmjerili su ka potencijalno smrtonosnim posljedicama ranije izloženosti toksičnim hemikalijama u sredstvima za čišćenje tepiha, kao i prema misterioznoj Kawasaki bolesti od koje je Jett navodno bolovao. Međutim, drugi za sve što se desilo krive scijentologiju.

Prema izvještaju CNN-a, 16-godišnji sin slavnog glumačkog para preminuo je na Bahamima gdje se odmarao s roditeljima i ostalim članovima porodice. Uzrok njegove smrti navodno je udarac u glavu, a od kadu, wc školjku ili oboje. Još uvijek je nejasno da li je Jett najprije imao napad zbog kojeg se okliznuo i udario u glavu ili se napad desio nakon pada. Za ponedjeljak je zakazana autopsija koja bi trebala otkriti nešto više o tačnom uzroku smrti dječaka.

Travolta i njegova supruga već godinama za slabo zdravlje svoga sina krive manje poznatu Kawasaki bolest za koju stručnjaci vjeruju da je povezana s padom imunološkog sistema. Ovu bolest je 1967. godine prvi put opisao japanski doktor Tomisaku Kawasaki, a ona zahvaća mnoge organe, uključujući limfne čvorove, zidove krvnih žila i srce.

Kawasaki bolest najčešće se javlja kod mlađe djece, posebno kod dječaka, a infektivni agens još uvijek nije sa sigurnošću dokazan. Stručnjaci su ranije vjerovali da se krivac može pronaći u toksinu iz okoline, i to onom kojeg sadrže sredstva za čišćenje tepiha. Poznati hollywoodski glumac već duže vrijeme u javnosti govori o tome, budući da je slavna porodica sredstva za čišćenje tepiha koristila u ogromnim količinama dok je Jett bio mlađi.

Međutim, mogućnost povezanosti Kawasaki bolesti s čišćenjem tepiha potpuno je zanemarena, nakon što se rezultati prve studije koja je dokazala ovu vezu nisu više nikada uspjeli ponoviti. Danas nema dovoljno dokaza koji bi upućivali na vezu između sredstava za čišćenje i ove bolesti. Naravno, postoje drugi razlozi zbog kojih bi roditelji u svojim domovima trebali izbjegavati koristiti jake hemikalije za čišćenje, jer kod djece mogu izazvati alergije, probleme s disanjem i druge zdravstvene probleme.

Da bi se cjelokupna situacija dodatno zakomplicirala, mnogi vjeruju da se za Jettovu smrt mogu okriviti sami roditelji, tačnije Scijentološka crkva kojoj pripadaju, jer korištenje bilokakvih lijekova nije u duhu scijentologije. Čak su već duže vrijeme u medijima kružile glasine kako sin Johna Travolte i poznate glumice romantičnih komedija zapravo boluje od autizma, bolesti koju Scijentološka crkva ne priznaje.