U kinu Meeting Point
87

Slijepe i slabovidne osobe uživale u prvoj prilagođenoj filmskoj projekciji u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Slijepe i slabovidne osobe u Sarajevu večeras su u kinu Meeting Point imali priliku pogledati prvi bh. film prilagođen slijepoj i slabovidnoj publici pod nazivom "Dobar dan za posao".

Prilagodba ovog filma za slijepu i slabovidnu publiku rezultat je projekta Kultura svima!, koji provodi Udruženje Novis uz podršku Grada Sarajeva, kina Meeting Point, te uz tehničku podršku agencije Blow Up.

Osnovni cilj projekta je edukacija glumaca, dramaturga i osoba sa oštećenjem vida za rad u procesu audiodeskripcije, te prilagođavanje kulturnih sadržaja osobama s oštećenjem vida. Film "Dobar dan za posao" ima audio deskripciju kojom se slijepim i slabovidnim osobama dočarava ono što je na ekranu.

Večerašnjoj projekciji prisustvovao je veliki broj slijepih i slabovidnih osoba, predsjednik Udruženja slijepih KS Fikret Zuko, te gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Film "Dobar dan za posao", koprodukcija BiH, Turske i Slovenije, pretpremijerno je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a nakon toga pozvan je na brojne filmske festivale, među kojima i na Busan International Film Festival u Južnoj Koreji, 40. CINEMED festival mediteranskog filma u Montpellieru, Zagreb Film Festival...

Uloge u filmu ostvarili su poznati bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić, a naraciju čita Igor Skvarica.