Film/TV
0

"Skajlab" na repertoaru Ekrana od 5. septembra

Tropik film & video, vodeći distributer nezavisnih filmskih naslova svjetske produkcije u okviru programa "Evropa u kinu" na redovnom repertoaru Family Centra Ekran od 5. septembra predstavlja francusku komediju "Skajlab".

Riječ je o novom filmskom ostvarenju Julie Delpy, koja se po četvrti put našla u ulozi glumice, scenaristice i rediteljice. Lagana i po mnogo čemu tipična francuska komedija okuplja renomiranu glumačku ekipu, koju predvode Emanuelle Riva, Bernadette Lafont i Denis Ménochet. Film "Skajlab" je 2011. godine nagrađen specijalnom nagradom žirija na festivalu u San Sebastijanu.

Radnja filma smještena je u 1979. godinu i prati epizodu u životu desetogodišnje Albertine, kada se svi njeni rođaci okupljaju u porodičnoj kući u Bretanji, kako bi proslavili bakin rođendan. Svi vjeruju da će im tog ljeta na glavu pasti Skajlab, dio rakete koju je NASA lansirala u svemir. Tako se ovo priželjkivano okupljanje pretvara u otkačeni, raspjevani vikend pun otkrića i ljubavi.

Tropik film & video počinje prikazivanje filma "Skajlab" u FC Ekran Zenica 5. septembra, a uskoro će ovaj film biti i na repertoaru ostatka kina. U sklopu programa "Evropa u kinu", čije održavanje podržava Eurimages, kao krovna evropska filmska institucija, Tropik Film&Video na repertoaru bh. kina za 19. septembar najavljuje početak distribucije filma "Anđeoski dio", novog ostvarenja kultnog reditelja Kena Loacha.