Tribeca Cinemas 15. i 16. maja
0

Šesto izdanje BHFF-a u New Yorku

Sarajevo-x.com
Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF™) najavljuje trinaest filmova za svoje šesto godišnje izdanje 15. i 16. maja 2009. u Tribeca Cinemas, jednoj od glavnih filmskih institucija u New Yorku.

Dugo očekivani filmovi prikazuju raznolikost bh. dijaspore i njenih filmskih stvaralaca koji istražuju različite teme, te dolaze ne samo iz Bosne i Hercegovine, već i iz Slovenije, Hrvatske, Švicarske, Australije, te Sjedinjenih Američkih Država.

Selekcija filmova uključuje osam američkih premijera - igrane filmove "Traktor, ljubav i rock’n’roll" i "Čuvari noći", animirani film "Ljudi još uvijek idu na Mjesec", kratke filmove "Razor", "AgapE" i "1/2", te dokumentarne filmove “Vjernici” i “Ako ovo gledaš, mama”.

Neki od filmova koji će biti prikazani na BHFF-u dobili su vrijedna međunarodna priznanja na festivalima širom svijeta.

Među filmovima koji će biti prikazani su i "Teško je biti fin", koji je zvanično prijavljen od strane Bosne i Hercegovine za Oskara 2008. godine, te "Tolerantia", prvi kratki film iz Bosne i Hercegovine proizveden tehnikom 3D animacije.

Od osnivanja 2003. godine, BHFF je stekao pažnju izlaganjem savremene bosansko-hercegovačke kinematografije. Ovaj jedinstveni kulturni događaj, organizovan od strane dvije neprofitne organizacije u New Yorku, Radio Glasa Bosne i Hercegovine i Akademije Bosne i Hercegovine, služi kao platforma za prikazivanje filmova od strane novih te međunarodno priznatih filmskih stvaralaca, a istovremeno doprinosi boljem razumijevanju naše zemlje, njene kulture, istorije i izazova.