Na 29. izdanju SFF-a
31

Serija "Zlatni dečko" takmiči se za Srce Sarajeva: Priča o nogometašu čija sudbina pada u ruke kriminalaca

I. S.
Denis Murić u seriji "Zlatni dečko" (Foto: SUPERSTAR TV)
Denis Murić u seriji "Zlatni dečko" (Foto: SUPERSTAR TV)
Mini-serija "Zlatni dečko" srbijanskog reditelja i člana grupe Beogradski sindikat Ognjena Jankovića se na 29. izdanju Sarajevo Film Festivala, koje će se održati od 11. do 18. augusta 2023. godine, takmiči u kategoriji za najbolju dramsku seriju.
Talentovanog nogometaša Denisa Markovića glumi mladi umjetnik Denis Murić. Marković je na samom vrhu nogometa, ali tu titulu sve teže uspijeva održati zbog problematične naravi, odanosti porocima i druženja s kriminalcima.

Ubrzo se njegov svijet počinje rušiti. Njegov menadžer Čaki (Andrija Kuzmanović) uzaludno mu pokušava pronaći novi klub. Čaki upada u dugove te odlučuje zelenašima Soniju (Petar Strugar) i Džoniju (Ljubomir Bulajić) "prodati" Denisa, tj. prepustiti im svoje menadžersko mjesto.

On je još uvijek u lošem psihičkom stanju te gotovo u potpunosti zanemaruje nogomet. Iz zatvora izlazi Sonijev i Džonijev prijatelj Maki (Igor Benčina). Oni ga odlučuju zaposliti kao Denisovog trenera - njegov zadatak je što prije ovog mladića dovesti u red. Njih dvojica se uspijevaju sprijateljiti, a Denis se vraća u staru formu.

Nakon što je briljirao u utakmici u novom klubu, ponovo dolazi u žižu javnosti, a Omer (Tihomir Stanić), koji je na glasu kao najbolji menadžer u Srbiji, postaje zainteresovan za saradnju s njim.

Kako to obično biva u svijetu nogometa u kojem se vrte velike pare, Denis shvata da ga svi žele iskoristiti te da mu niko od njih ne može biti istinski prijatelj. Ponovo sumnja u svaku svoju odluku, a kriminalni obračuni opet stupaju na scenu.

Foto: SUPERSTAR TV
Foto: SUPERSTAR TV

Ovo nije samo sportska priča. Ovo je priča o tome kako ostvarenje sna ne znači da ono nužno donosi sreću u životu. Uslijed svih problema koji su ga snašli, nogometaš shvata da mu je kroz čitav život istinsku podršku pružala samo jedna žena - Sara (Jovana Gavrilović), njegova "sestra" iz hraniteljske porodice.

"Fudbal je sastavni dio naših života, pratili ga mi ili ne. Priče o fudbalerima i zakulisnim događajima najprije krenu da se šire na nivou rekla-kazala i svako od nas zna neku legendu o omiljenom igraču, ali nekako sam u jednom momentu shvatio da je u cjelini fudbalski svijet jedna veoma filmična sredina, sa određenim pravilima ponašanja, sa specifičnim miljeom likova koji tu provejavaju, sa prelijepim djevojkama i moćnicima koji drže konce u rukama. I na kraju je logično rođen lik Denisa u kome se ogleda sve ovo što sam naveo", rekao je Janković u intervjuu za Danas.rs.

Objasnio je da je zvao Denisa godinu dana prije snimanja kako bi on mogao na vrijeme početi s treninzima i vraćanjem nogometne forme.

Igor Benčina u seriji
Igor Benčina u seriji "Zlatni dečko" (Foto: SUPERSTAR TV)

"Denis je, naime, kao klinac u Zvečanu trenirao fudbal i dan-danas je odličan sa loptom, što se i vidi u filmu. S njim sam ušao veoma spreman u snimanje i uživao dok smo radili. On je toliko prirodan da mu sve polazi za rukom i odlično kapira nijanse u izrazu i umije da ih stvara. Pored toga, on se saživio s ulogom, tako da je imao gomilu pametnih ideja pa nisam oklijevao da mijenjam tekst, a nekad čak i samu scenu, ukoliko bih osjetio da to ima smisla", kazao je.

Kao što je već poznato, film "Zlatni dečko" premijerno je prikazan u januaru 2022. godine. Serija je detaljnije prikazala Denisov život te se istovremeno više fokusirala na ženske likove. Pored nabrojanih glumaca, uloge su ostvarili i Alisa Radaković, Strahinja Blažić, Vladimir Kovačević, Petar Mauković, Igor Borojević i drugi.

Na scenariju su, osim Ognjena Jankovića radili i Aleksa Ršumović i Vuk Ršumović. Serija je nastala u produkciji Telekoma Srbija, filmskog studija Fantastika, njemačkog distributera Beta Film i Filmskog centra Srbije.

Pored toga što se "Zlatni dečko" takmiči za najbolju dramsku seriju na ovogodišnjem SFF-u, Jovana Gavrilović je nominovana za najbolju glavnu glumicu, Denis Murić za najboljeg glavnog glumca i zvijezdu u usponu, Igor Benčina za najbolju epizodnu ulogu, Aleksa Ršumović za najbolji scenarij za epizodu i Ognjen Janković za najbolju režiju.