Emotivna poruka
130

Šerbedžija se oprašta od Mire Furlan: Svi su je voljeli, a ona je voljela cijeli svijet

L. K.
Rade Šerbedžija (Foto: Facebook)
Rade Šerbedžija (Foto: Facebook)
Mira Furlan bila je jedna od najdivnijih glumica na području bivše Jugoslavije. Voljeli su je glumci, glumice, reditelji i publika. Voljela ju je i kamera. A ona je voljela cijeli svijet, riječi su kojima se Rade Šerbedžija oprašta od legendarne glumice.
Mira Furlan preminula je jučer u 65. godini. Danas se od nje opraštaju njeni dugogodišnji prijatelji, kolege, poznanici i njena porodica. Poruka je mnogo, čini se da svi žele podijeliti nekoliko lijepih riječi o glumici i tako se oprostiti od njenog lika.

"Svojim talentom, duhom i ljepotom bila je Mira Stupica naše generacije. Ali se plašila tog svijeta jer je bila beskrajno ranjiva. Kao prava heroina bila je i tragetkinja u privatnom životu. Zbog svoje iskrenosti i istinoljubivosti doživjela je mnoge udarce od ostrašćenih nacionalista u zemlji u kojoj je rođena i u kojoj je postala jedna od najvećih filmskih i pozorišnih umjetnica. Doživjela je, nepravedno, mnoge udarce i napade 1991. godine od ostrašćenih nacionalista, bolje reći šovinista i boksera života", piše Šerbedžija.

"I kao Eva iz Krležinog 'Vučjaka' otplovila je u Ameriku da bude daleko od užasa rata koji je razarao njenu zemlju i njene narode. Tamo je, kao prava velika umjetnica, ponovo pronašla sebe i uspjela napraviti zavidnu karijeru. Godine 2001., pozvali smo je Lenka i ja da u našem teatru Ulysses igra Medeju. Plašila se povratka i ponovnog susreta sa svojom publikom. Ali bila je sjajna Medeja. A njena publika ju je dočekala raširenih ruku", nastavlja.

Dodaje kako je Furlan ponovo pronašla nadu u bolji svijet i bolji život. Ponovo je dolazila igrati u pozorištima i filmovima na svom jeziku i za svoju publiku.

"Ali, iskrena i istinoljubiva kakva je bila, teško je pronalazila mir i spokoj u novim okolnostima i opet je na neki način dolazila u nesporazum sa svijetom i politikama i prilikama, odnosno neprilikama koje još uvijek vladaju na ovim našim prostorima. Imala je sreću u životu jer je u tadašnjim teškim vremenima 1991. godine imala podršku u svom mužu Goranu Gajiću, koji je bio najčvršća stijena za koju se držala, tako plaha i nježna. Uz koga se održala u ovom okrutnom svijetu...", piše.

Šerbedžija zatim emotivno zaključuje: "Bila je velika. Bila je hrabra. Bila je pametna. I bila je tako lijepa, kao tog jutra dan".