U 18 bh. gradova
0

Sedmi Viva Film Festival će se održati od 22. do 26. septembra

N. O.
Sedmo izdanje Viva Film Festivala će se održati od 22. do 26. septembra 2021. godine u 18 bh. gradova. Od 15. februara 2021. do 30. aprila 2021. godine, koliko je trajao konkurs za prijavu filmova, pristiglo je 1775 filmova iz 131 države svijeta.

Konkurencija je bila jaka u sve tri kategorije festivala, a to su ekologija, turizam i religija.

Selektorska komisija je nakon tri mjeseca pregleda i ocjenjivanja pristiglih filmova odabrala 31 najkvalitetniji film, iz 28 zemalja.

"Bilo je zaista teško donijeti odluku jer se radilo o nijansama, no nadamo se da ćemo zadovoljiti ljubitelje kratkih igranih i dokumentarnih filmova ovim odabirom", rekao je Ratko Orozović, umjetnički direktor festvala.

"Ovim putem se zahvaljujemo svim autorima koji su se odazvali na konkurs i želimo im mnogo sreće u nastavku rada. Također želimo puno sreće, našim finalistima na putu do GRAND PRIX-a VIVA Film Festivala 2021.", dodao je.

Kao i prethodnih godina kategorije predstojećeg VIVA Film Festivala su: ekologija (filmovi koji svojom tematikom promovišu prirodnu baštinu zemalja iz kojih dolaze u cilju podsticanja razvoja ekološke svijesti), turizam (filmovi koji svojom tematikom promovišu turističke potencijale država iz kojih dolaze), religija (filmovi koji svojom tematikom promovišu specifičnosti religije, a u cilju zbližavanja, razumijevanja i međureligijske tolerancije), omladinski film (filmovi koje su proizveli polaznici/e iz bh. osnovnih i srednjih škola u sklopu VIVA škole filma.

Festival će se održati prema planu, od 22. do 26. septembra 2021. godine, a u kojoj formi će biti održan zavisi od globalne situacije, te mjera nadležnih tijela u Bosni i Hercegovini vezanih za Covid-19, a o čemu će obavijestiti na vrijeme.

"Bez obzira na sve, sigurni smo da ćemo Vam i ove godine omogućiti divno druženje, te gledanje vrhunskih kratkih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta", poručili su organizatori.

Podsjećamo da je konkurs za filmove bh. omladine otvoren do 15. augusta 2021.