Film/TV
100

Sedin Ćenan, glavni urednik na TV1: Naš favorit na izborima su gledaoci

Sedin Ćenan, glavni urednik Informativnog programa na TV1, govori o programu koji ova TV kuća planira emitirati tokom predizborne kampanje koja počinje sutra.

Šta će sve gledaoci TV1 moći vidjeti tokom predizborne kampanje?

Vidjet će se što im je potrebno da do 12. oktobra donesu svoj sud za koga će glasati. Dakako, mi im nećemo nametati svoje mišljenje, već ćemo ih kao i do sada informirati na najbolji mogući način. Nećemo raditi klasične izborne hronike, to je posao javnih servisa. Mi ćemo našim gledaocima prije svega kroz razne vrste informativnih emisija i formata omogućiti da imaju pravu sliku o svim strankama i kandidatima. Od 11. septembra do 10. oktobra svaki dan u 18 i 15 , kroz emisiju Specijal TV1, koju uređuje i vodi naš direktor programa Sanjin Bećiragić, prodefilovat će svi važni kandidati na predstojećim izborima – od kandidata za članove Predsjedništva, preko kandidata za predsjednike Republike Srpske do stranačkih lidera. Zatim, ovisno od aktuelnosti događaja, u našem novom formatu Dnevnik plus sa Ognenjenom Blagojevićem, radit ćemo specijalne razgovore s gostima koji mogu odgovoriti na najaktuelnije teme sedmice. U emisiji Tema TV1, koju smo do izbora zatvorili za političare, govorit će kolege novinari i politički te ekonomski analitičari. Sve emisije imat će za cilj da javnosti prezentuju informacije o tome šta su uradili, šta rade i šta političari planiraju uraditi u ovoj zemlji.

Hoće li biti sučeljavanja kandidata u pomenutim emisijama?

Ne. Ali za to smo se posebno pripremili. TV1 organizovat će tri debate u kojima će direktna sučeljavanja imati 10 kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, 3 za srpskog člana i 4 za hrvatskog člana. I da se odmah razumijemo, to ćemo raditi na način koji još nije viđen u BiH, a o tome ćetenešto više saznati kada se približi vrijeme za debate. Mogu vam samo reći da debate neće odlučivati o tome ko je glasniji, ko je vještiji u prepiranju i uzimanju riječi od drugoga, kako smo to do sada imali prilike gledati na domaćim tv stanicama. Svi će imati istu minutažu za predstavljanje svog političkog programa, ali i istu minutažu u eventualnom repliciranju sagovornika. Bit će to fer i poštena debata, ne samo zbog kandidata već isključivo zbog gledalaca.

Šta je s centralnom informativnom emisijom, Dnevnikom TV1 od 19 sati?

Dnevnik će u ovom periodu biti rasterećen predizborne kampanje. Dnevnik će biti posvećen izvještavanju aktuelnosti koje se odvijaju mimo stranačkih skupova. Radit ćemo analize i ankete po svim gradovima, a u vezi sa uspjesima i neuspjesima prethodnih vlasti, kao i najvažnije pitanje, šta se očekuje od novoizabranih lidera i stranaka.

Najavili ste i saradnju s partnerskim portalima...

Tako je. Radimo sinergiju medijskog izvještavanja, pored našeg portala tv1.ba , udružujemo medijsko izvještavanje s portalima vijesti.ba, 24sata.info ibiznis.ba. Ova četiri portala dnevno bilježe posjete više od 200 hiljada čitalaca. Svi sadržaji s TV1 će u pisanoj i video formi biti dostupni na ovim portalima. Također, neke od sadržaja preuzimat će i stanice Mreže, ukupno osam tv stanica širom Bosne i Hercegovine koje pokrivaju cijelu državu terestrijalno i kablovski. Tako ćemo kroz TV1, stanice Mreže i pomenute portale doći u sve domove u zemlji.

U prethodnim izbornim kampanjama TV1 kao kuća napravila je mnogo prijatnih iznenađenja.

I sada spremamo mnoga iznenađenja, o kojima još ne govorimo, ali kao glavni i odgovorni urednik mogu garantirati potpuni novinarski profesionalizam i političku nezavisnost TV1, što će vrijeme kampanje pokazati. Naš jedini favorit na izborima su naši gledaoci.

TV1