Uz vatromet na plaži
3

Projekcijom filma "The Painted Veil" otvoreno treće izdanje Ponta Lopud Festivala

N. O.
Edward Norton, Urszula Pontikos i Ruben Ostlund (Foto: John Pavlish)
Edward Norton, Urszula Pontikos i Ruben Ostlund (Foto: John Pavlish)
Projekcijom filma "The Painted Veil" otvoreno je treće izdanje Ponta Lopud festivala, a otok nadomak Dubrovnika i filmski festival kojeg su osnovali Mirsad Purivatra i Tilda Grossel Bogdanović ponovo je okupio brojna poznata imena počev od holivudskog glumca Edwarda Nortona.

Na Lopudu su se sinoć povodom zvaničnog otvorenja festivala koji ekskluzivno prati portal Klix.ba okupili brojni ljubitelji filma, a na press konferenciji su se obratili američka glumačka zvijezda Edward Norton, švedski reditelj Ruben Ostlund te poljska snimateljica Ula Pontikos.

Prisutnima se na samom početku obratio i Mirsad Purivatra, suosnivač festivala, kazavši kako im je drago zbog postave predavača i gostiju koju su okupili ove godine.

"Ponosni smo na sve reditelje, glumce i snimatelje koji će učestvovati na našim masterclass predavanjima i razgovorima o filmu", poručio je Purivatra.

Edward Norton, jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u preko pedeset filmova, producirao njih trinaest, napisao pet i režirao dva, a na Lopudu će se naći u ulozi predavača svojim kolegama.

Norton je na početku poručio kako mu je drago što je tu, a potom je govorio o filmu "The Painted Veil" koji je prikazan na festivalu.

"Trebalo mi je skoro 10 godina da završim ovaj film i mislim da je bilo mnogo aspekata njegove izrade i mislim da je to vrijedno dijeljenja s mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove jer je bilo potrebno puno ustrajnosti, a istovremeno je to bila avantura. Kad sam razmišljao šta pokazati ljudima koji pokušavaju snimati filmove - smatrao sam da upravo ovaj nosi nekoliko lekcija", pojasnio je.

Kako će se naći u ulozi predavača, Norton je priznao da nije spreman da bude mentor te da i dalje traži vlastite.

"Mislim da se dovoljno dugo bavim ovim poslom da bi mogao odgovarati na pitanja", dodao je.

Istaknuo je činjenicu da je Lopud svojevrsno okupljalište zaljubljenika u film te poručio kako mu se sviđa ideja "razmjene ideja i tehnika".

Urszula Pontikos (Foto: John Pavlish)
Urszula Pontikos (Foto: John Pavlish)

Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine "izbrusiti" uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Pontikos je kazala kako joj se sviđa ideja upoznavanja snimateljica s ovih prostora te da će učiti jedni od drugih.

Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, govorio je o tome kako će izgledati njegova predavanja - kazavši da će se fokusirati na transparentnost te da jedva čeka čuti šta učesnici predavanja imaju za reći.

"Kada sam bio mlađi učili su nas da ako je netko kreativni genij, ne govori o tome na čemu radi dok ne budu spreman isprezentirati remek djelo – ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome o čemu radiš. Veselim se ispričati učesnicima svoje trenutne projekte, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu gledanja filmskog sadržaja – zajedno. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom", kazao je.

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je, do zadnjeg mjesta popunjena, projekcija filma Johna Currana "The Painted Veil" u kojem glavnu ulogu ima Edward Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne.

Edward Norton, Tilda Grossel Bogdanović, Urszula Pontikos, Ruben Ostlund i Mirsad Purivatra (Foto: John Pavlish)
Edward Norton, Tilda Grossel Bogdanović, Urszula Pontikos, Ruben Ostlund i Mirsad Purivatra (Foto: John Pavlish)

Uslijedilo je druženje i tradicionalni vatromet, a službeni program započinje već danas i to Nortonovim masterclassom na kojem sudjeluju svi učesnici festivala, a kojim moderira meksički redatelj Michel Franco.

Pored spomenutih, učesnike očekuje i širok dijapazon zanimljivih predavanja koja će održati filmski umjetnici impresivnih biografija. Očekuje nas agent za talente i partner u United Talent Agency Brian Swardstrom, Oscarom nagrađen producent Peter Spears, nagrađivani meksički reditelj, scenarist i producent Michel Franco, finski reditelj i scenarist Juho Kuosmanen, izvršni producenti Giorgos Karnavas i Konstantinos Kontovrakis i Oscarom nagrađena producentica Mollye Asher.

Kao specijalni gosti festivala, od kojih se mnogi baš kao i predavači na Ponta Lopud vraćaju po drugi odnosno treći put, su poljski reditelj i oskarovac Pawel Pawlikowski, renomirani producent Philippe Bober, srpski reditelj i filmski producent Ognjen Glavonić, mađarska rediteljica i scenaristica Lili Horvát i britanska snimateljica Nina Kellgren.