KRALJICA HOROR IGARA
38

Pogledali smo novi Resident Evil: Svijetu je došao kraj, ali to je stara vijest

Piše: Ines Mrenica
Radnja serije "Resident Evil: Welcome to New Raccoon City" događa se 14 godina nakon što je smrtonosni virus izazvao globalnu apokalipsu. Na snazi je mračno djelovanje korporacije Umbrella te novi svjetski poredak uzrokovan izbijanjem T-virusa.

Videoigra "Resident Evil" obilježila je zlatno vrijeme rentanja Play Stationa na 24 sata, cjelonoćnog klikanja po konzoli i pokušavanja doći do posljednjeg nivoa gdje će se ukazati neki "baja". Igra je debitirala daleke 1996. godine, otkad je iznjedrila sedam igranih filmova i osrednju animiranu seriju, koja je prikazana nekad u ovo vrijeme prošle godine na Netflixu.

Streaming servis je 14. jula objavio igranu seriju "Resident Evil: Welcome to New Raccoon City", koja je s prvog mjesta na trendingu skinula 4. sezonu globalne senzacije "Stranger Things".

Serija koja se naslovom referira na prošlogodinji film ("Resident Evil: Welcome to Raccoon City") sastoji se od osam epizoda, a napisala ju je žena, izvršna producentica Mary Leah Sutton.

Priča ide u dva dramaturška toka. Jedan je smješten u 2036. godinu, godinu koja je definirana kao 14. godina nakon kraja svijeta, a drugi tok radnje je retrospekcija na 2022. godinu.

Insert iz serije Resident Evil: Welcome to New Raccoon City
Insert iz serije Resident Evil: Welcome to New Raccoon City

Logično, kako je T-virus poharao sve što je mogao, tu su horde zombija, džinovski pauci i neko ogromno stvorenje koje liči na hibrid crva i grinje, a izbija iz podzemlja.

Otkrivanje tajni je kraj svega

Glavni lik je Jade Wesker (Ella Balinska) čiji život pratimo kroz apokaliptičnu sadašnjost, 2036. godinu. Na samom početku prve epizode, Jade uz pomoć kapi krvi na zečijem uhu testira jesu li zombiji uspostavili kognitivne funkcije i barem malo napredovati. Bezmozgovići samo žele pojesti sve one žive koji su uspjeli izbjeći infekciju. Na Zemlji kojom tumara šest milijardi zombija (zovu ih Nulama), ostalo je samo 15 miliona ljudi.

Sve zlo je počelo kada kada se Jade kao tinejdžerica (ovu verziju igra Tamara Smart) sa sestrom Billie (Siena Agudong) doselila u New Raccoon City 2022. godine.

Njihov otac Albert Wesker (Lance Reddick), jedan je od najvažnijih antagonista Resident Evil franšize, a preseljenje u novu sredinu uzrokovano je njegovim radom za korporaciju Umbrella. Korporacija provodi nedozvoljene testove nad životinjama. Novi grad i stare tajne dovest će do onoga što će biti kraj svijeta kakvog poznajemo.

Tamara Smart i Siena Agudong u seriji Resident Evil: Welcome to New Raccoon City
Tamara Smart i Siena Agudong u seriji Resident Evil: Welcome to New Raccoon City

Akcije ne manjka, kao ni prizora koje zamišljamo onda kada nam kažu one dvije fatalne riječi - kraj svijeta.

Igra koju smo igrali sada se poigrava s nama

Prve reakcije publike i kritike stižu i mišljenja su različita. Igrana serija nije uspjela zadovoljiti fanove videoigre, a navodno se nisu do kraja upecali ni oni koji nemaju nikakav staž na grčevitom stiskanju igraće konzole. Međutim, činjenica je da se serija gleda, i to u milionima sati koje pretplatnici provode na Netflixu.

Prve zamjerke idu u pravcu toga da publici nedostaje snažan glavni protagonist, kao što je bila dugogodišnja uloga Mille Jovovich, koja je obilježila franšizu i čiji su filmovi na kino blagajnama zaradili preko milijardu dolara. Drugi su razočarani činjenicom da se apokalipsa nije odmakla od zombijevskog "The Walking Dead" projekta, ali se svi slažu da se radi o najozbiljnijoj adaptaciji Capcomove igre do sada.

Da ne bude zabune, Umbrella Corporation iz "Resident Evila" nema nikakve veze sa serijom koja je također aktuelna na Netflixu - "The Umbrella Academy", iako im je estetika poprilično slična.

Ella Balinska u seriji Resident Evil: Welcome to New Raccoon City
Ella Balinska u seriji Resident Evil: Welcome to New Raccoon City

Posljednja Resident Evil igra izašla je 2020. godine, a svaka verzija popularne japanske horor videoigre, gejmere baca u trans. Netflixovu seriju napisala je žena i ona je doista obojena ženskim senzibilitetom, što i jeste najzanimljivije od svega. Često je postavka stvari takva da igre igraju muškarci, gledajući u besprijekorno oblikovanu pozadinu heroina (Lara Croft ili brojni skinovi iz Fortnitea), koje pokušavaju preživjeti boreći se s brojnim protivnicima ili s krajem svijeta.

Međutim, ti "krajevi svijeta", apokaliptični prizori zgarišta, virusi i nestanak života kakvog poznajemo, pomalo su već izlizana psihoza, kojom se provocira adrenalin u zabavljačkoj industriji. Među nama ima onih koji su tu infekciju preboljeli, onih koje ta infekcija nikada nije zakačila i onih koji su na nju jednostavno imuni.