Dobitnica brojnih nagrada
8

Pogledajte 12. epizodu Postcasta u kojoj je gost dramska spisateljica Tena Štivičić

S.H.P.
U večerašnjoj epizodi Postcasta moći ćete uživati u intervju sa hrvatskom dramskom spisateljicom Tenom Štivičić. S njom će razgovarati studentica dramaturgije Emina Kovačević.

Tena Štivičić je pozorišna dramska spisateljica iz Zagreba. Diplomirala je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, a magistrirala na Goldsmiths Collegeu u Londonu. Trenutno živi i radi u Škotskoj.

Napisala je drame poput "Dvije", "Tri Zime", "Fragile!", "Invisible".

Drama Fragile je izvedena u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Austriji i Italiji. U Londonu je postavljena u prestižnom kazalištu Arcola Theatre, a u Ljubljani u Slovenskom mladinskom gledališču u režiji Matjaža Pograjca postavši hit predstava sa preko 30 festivalskih gostovanja u Hrvatskoj i inostranstvu, te osam osvojenih nagrada na raznim festivalima.

Autorica je za Fragile dobila brojne nagrade uključujući prestižnu Evropsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni tekst na festivalu Heidelberger Stückemarkt.

Velik uspjeh postigla je 2014. godine praizvedbom drame "Tri zime" u londonskom Royal National Theatreu, jednom od najutjecajnijih svjetskih pozorišta. Dramu je režirao ugledni engleski pozorišni redatelj Howard Davies, trostruki dobitnik nagrade Olivier. Londonska praizvedba "Tri zime" je jedan od najvećih uspjeha savremene hrvatske drame u svijetu.

Podsjećamo, Postfest je pozorišni studentski festival koji kreira i realizuje Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti. Ideja postcasta je promocija i afirmacija performativne i audio-vizualne umjetnosti u Bosni i Hercegovini. Razgovor vode i uređuju studenti Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo.