Film/TV
0

"Pingvini" ušli u uži izbor za Oscara

FENA
Veliki hit u svjetskim kinima, francuski dokumentarac "Carsko putovanje" (March Of The Penguins) izabran je u uži izbor od petnaest naslova koji imaju priliku osvojiti Oscar za najbolji strani film.

Izabrane naslove izdvojio je žiri za dokumentarce Američke filmske akademije (AMPAS) od ukupno predloženih osamdeset i dva naslova iz isto toliko zemalja. Konačnih pet nominacija bit će otkriveno 31. siječnja, a dodjela Oscara održat će se 5. ožujka u Los Angelesu.

Među 15 kandidata su i filmovi "Enron: The Smartest Guys in the Room", dokumentarac o bankrotu američkog energetskog diva, film o iračkom ratu "Occupation: Dreamland" te, još jedan favorit, "Unknown White Male", o čovjeku koji se budi sa potpunom amnezijom.

Nakon velikog uspjeha "Fahrenheita 9/11" Michaela Moorea prošla godina označila je pravi preporod dokumentarnog žanra, pa je tako primjerice "Carsko putovanje" komercijalno najuspješniji francuski film u SAD-u svih vremena. Zaradio je 77 milijuna dolara od kino ulaznica, nadmašivši tako i "Peti element" i "Amelie".

U francuskoj verziji, koju su četvorica filmaša snimali na Antarktici, glumci su posudili svoje glasove pingvinima, a u američkoj verziji čuje se samo glas naratora Morgana Freemana.