Film/TV
1

"Pet prijatelja" uskoro kao animirana serija

Sarajevo-x.com
Serija književnih djela o avanturama pet prijatelja spisateljice Enid Blyton uskoro će biti adaptirana u novu animiranu seriju, koja će sadržati i novine i dostignuća 21. stoljeća.

“Pet prijatelja”, zbirka djela o avanturama djece sa njihovim psom Timmyijem, u animiranoj seriji donosi novosti, u kojima su glavni junaci pripadnici različitih kultura i nacionalnosti, a njihovi neprijatelji se koriste iPodom, mobilnim telefonima i ostalim proizvodima moderne tehnologije.

TV stanica Disney Channel će početi prikazivati novu animiranu seriju 5. maja, prenosi BBC.

Prva knjiga o pet prijatelja, “Pet prijatelja na otoku s blagom” objavljena je prvi put 1942. godine, i serija književnih ostvarenja o pustolovinama prijatelja spada u klasike dječije književnosti.

Producenti su izjavili da su animirane priče zadržale teme naracije, zaplet i elemente misterija i avantura, a dobile su savremeni preokret, objasnili su producenti.

U animiranim ostvarenjima pojavljuju se: dvanaestogodišnja djevojčica anglo-indijskog porijekla Jo, što je skraćeno od Jyoti. Njeno ime u svijetu hinduizma znači svjetlo, i ona je kao njena majka George, a “prethodnica” u djelima Blyton, vođa grupe.

Od ostalih likova pojavljuju se Allie, dvanaestogodišnja djevojčica, šopingholičarka iz Kalifornije, koja voli da se dotjeruje, ali mora da živi na selu u Britaniji sa svojim rođacima. Njena majka u seriji, Anne, koja je u pričama Enid pristajala na avanture, postala je u međuvremenu uspješna u bavljenju prodaje umjetninama.

Tim je upotpunio avanturista Max, trinaestogodišnji sin Juliana, Dylan, jedanaestogodišnji sin Dicka, te pas Timmy.